Veckans Lag #49 – här är expertens val * ”Mer ledande spelare än så blir man inte” * Kommentarer om alla spelare * ”Går från klarhet till klarhet”

Grundserierna är över.

Vilka spelare kom med i höstsäsongens sista Veckans Lag?

Här är experten Mikael Mjörnbergs line up.

Här är Veckans Lag #49 i Hockeyettan.

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM  * Se höjdpunkter * Lucköppning hela december

 

Ja, då är de fyra grundserierna över.

Det blev en maffig avslutning med 20 matcher på söndagen – korta texter och alla målen här – och nu väntar fyra nya serier efter jul (läs mer om det här).

Men först tar vi Veckans Lag i mål, såklart.

Här är säsongens elfte Veckans Lag (vecka 49) med Mjörnbergs kommentarer om alla utvalda spelare.

MÅLVAKT:

* Artur Ohandzhanian, Kiruna IF

Ukrainaren, som Kiruna värvade från Boro/Vetlanda inför säsongen och som har klivit fram som lagets tydlige förstekeeper, var ärligt talat ganska medioker i förra helgens snöpliga nederlag mot Clemensnäs och släppte en billig puck i lördagens måstematch mot Strömsbro. Det hade kunnat knäcka den bäste, men Ohandzhanian visade starkt psyke och studsade upp. Mot Strömsbro kom han sedan upp med ett flertal högkaratiga räddningar som hjälpte laget att vinna (4–1) och hade det bara handlat om keeperns insats hade Kiruna mycket väl kunnat slå även Hudiksvall på söndagen. Två insläppta mål på två matcher och många glimrande räddningar. Ohandzhanian pekade ut vägen mot Allettan för gruvgänget.

Artur Ohandzhanian. FOTO: LARS SUNDIN

BACKAR:

* Tim Bothén, Visby/Roma

Kalmar-lånet har varit ett nyttigt tillskott för Visby och klivit in och tagit en självklar roll i lagets backuppsättning. Den vid det här laget ganska rutinerade backen såg dessutom till att avsluta grundserien med stil. Hemma mot Enköping i fredags var Bothén med och assisterade till samtliga tre mål och i serieepilogen mot Hanviken hittade han själv in i målprotokollet. Just den typen av produktion kommer Roma behöva av honom när Allettan drar igång i mellandagarna.

Tim Bothén, Visby/Roma. FOTO: ERIK KRUSE

* Martin Fransson, Karlskrona

Karlskrona har varit grundseriens bästa lag och en av de stora symbolerna för det solida försvarsspel som varit lagets stora nyckel är tveklöst Martin Fransson. Backen som gör sin sjätte raka säsong i Hockeyettan och som bara går från klarhet till klarhet. Han har helt enkelt varit en jätte över hela isen och det var på något sätt vackert att han fick knyta ihop grundserien med att bli målskytt i två raka matcher (mot Tyringe och Alvesta) när KHK defilerade fram till en serieseger.

Martin Fransson, KHK. FOTO: LEIF HELLERIN

FORWARDS:

* Sebastian Kaijser, Sundsvall

25-åringen har inte bara varit en viktig ledare i det unga laget och klivit fram som vinnare av den interna poängligan. Han har varit bäst när det gäller också. I Allettan-racets viktiga match borta mot Strömsbro i onsdags slog det gnistor om Kaijser som gjorde hattrick (för andra matchen i rad!) och visade vägen till segern som säkrade platsen i finrummet. Av bara farten gjorde han sedan två nya mål mot Boden och var inblandad i mycket av det bästa mot Piteå avslutningshelgen. Mer ledande spelare än så blir man inte.

Sebastian Kaijser, Sundsvall. FOTO: ANDREAS PLANCK

* George Diaco, Tranås

Den lille kanadensaren värvades till Tranås för att vara en ledare i offensiven och när grundserien sammanfattas kan vi konstatera att det var precis så det blev. Diaco har varit en viktig injektion i Tranås förstakedja och avslutade grundseriespelet med ett sanslöst fyrverkeri hemma mot Borlänge (seger 9–1). Tranås avslutade serien på exakt samma sätt som de inledde den, genom att totaldemolera ett dalamotstånd (den gången var de 10–1 på Falu IF) och liraren Diaco var definitivt en av pjäserna som såg till att det blev så.

George Diaco, Tranås. FOTO: LEIF HELLERIN

* Ludwig Wistén, Mariestad

Det är mycket snack om de temperamentsfulla målsprutorna Oscar Tellström och Jesper Lindén som är galjonsfigurer för det offensivt lagda Mariestad. Men när grundserien summeras är det förstakedjans lite mer anonyma tredjelänk Ludwig Wistén som vinner den interna poängligan (och rent av poängligan i hela ligan) med sina fyra mål och 30 (!) assist. Sju av dessa kom grundseriens sista vecka då 25-åringen assisterade till tre mål mot Borlänge och fyra mot Mjölby. Det är klart att passningsmaskinen förtjänar lite extra uppmärksamhet efter en sådan insats och inte minst en sådan grundserie.

Ludwig Wistén, Mariestad. FOTO: SOFIE ALEXANDRA KITTERØD

OMNÄMNANDE:

* Hanvikens serieseger i Hockeyettan östra

Frågan är egentligen vad som är mest imponerande, att Hanviken vinner den östra Hockeyettan eller sättet laget gör det på. I slutändan är det förstås den ena som ger det andra. Den lilla klubben har inte de största pengarna att röra sig med, men har på ett strategiskt och målinriktat sätt jobbat utifrån en tydlig idé och fått den att verkligen flyga. Det är lätt att peka ut en stabil defensiv och två duktiga målvakter som huvudanledningen till framgången, men i själva verket är det större än så och den solida defensiven ett resultat av en större plan. Det är kul att se hur det ger resultat att jobba med kontinuitet och verkligen tro på sin idé. Att Hanviken vinner serien är en stor skräll, men samtidigt har man jobbat sig till det och förtjänar verkligen triumfen.

ARKIV: ALLA VECKANS LAG HÖSTEN 2023

LÄS MER: Veckans Lag #39 – de kom med i säsongens första lag

LÄS MER: Veckans Lag #40 – de kom med i säsongens andra lag

LÄS MER: Veckans Lag #41 – de kom med i säsongens tredje lag

LÄS MER: Veckans Lag #42 – de kom med i säsongens fjärde lag

LÄS MER: Veckans Lag #43 – de kom med i säsongens femte lag

LÄS MER: Veckans Lag #44 – de kom med i säsongens sjätte lag

LÄS MER: Veckans Lag #45 – de kom med i säsongens sjunde lag

LÄS MER: Veckans Lag #46 – de kom med i säsongens åttonde  lag

LÄS MER: Veckans Lag #47 – de kom med i säsongens nionde lag

LÄS MER: Veckans Lag #48 – de kom med i säsongens tionde lag

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM  * Coola listor * Se höjdpunkter 

Superguide – det händer nu * Så delas lagen in i Allettan och vårserierna * Datum för slutspelsvalen * Guide inför vårens slutspel