Appelgren inför kvartsfinal 2

Bois är just nu ute på en riktig långresa. Imorgon ska nämligen laget försöka slå in första matchbollen i kvartsfinalserien på bortaplan mot Boden, 110 mil norrut från Mariestad. En riktig utmaning då Boden är obesegrade hemma i Björknäshallen. Bois tränare Andreas Appelgren verkar dock inte rädas uppgiften. 

Det blev seger i första kvartsfinalen med 5-1. Vad var dina intryck ifrån matchen?

Jag tycker vi gör en bra match. Det var en match mellan två bra lag som vill spela hockey. Det var ett böljande spel där vi hade tryck ibland och dom hade tryck ibland. Vi fick till några spelvändningar och hamnade i förarsätet, det gör ju det hela enklare förstås. Jag tycker vi gör en bra insats.

Det som kanske var extra roligt var att även tredje och fjärdelinen fick utdelning!

Ja, de gör alltid ett bra jobb och då hoppas man att det ger betalt någon gång i form av mål också. Och det var ju helt rätt match att vara med och bidra också, då blir det en enklare resa för laget och det är givetvis kul för dom att få vara med och bidra på det sättet också. De spelade jättebra, men det gjorde alla kedjor.

Boden kom till Mariestad med ett rykte om att vara stora och starka. Vad var dina intryck av Boden?

Boden var ett bra lag, stora, starka och tunga, så det stämde. Men vi är också ett bra lag.

Det jag upplevde var dock att ni var starkast framför mål!

Ja vi vill vara starka framför kassen, det är där det avgörs. Vi var solida. Vi satte hårt tryck på dom i deras zon, men vi var också med hem och hjälpte till hemåt och då blir det tätt bakåt med. Det var kul att vi kunde utföra det så bra i en viktig match.

Boden har säkert sett och lärt av första matchen och lär sätta ännu hårdare tryck på kassen. Hur ska ni hantera det?

Vi ska göra som vi gjort, vara tighta där. Självklart kommer de försöka sätta tryck på kassen imorgon med, men det försökte de säkert senast också. Men visst kanske de ökar trycket ännu mer, men vi ska fortsätta göra det bra som vi gjort nu det senaste.

Överraskade de er på något sätt?

Nej inget, vi hade gjort vårt jobb bra, vi visste vad som skulle komma upp. Till slut är det den egna prestationen som avgör, och samtliga spelare kliver upp och vi har blivit bättre för varje match nu under slutspelet. Men vi känner vi kan lite till även om vi är på bortaplan.

De hade rätt bra tryck mot er under några minuter i andra perioden, var du orolig då?

Andraperioderna kan bli så, de som får tryck får ofta längre anfall. Då är det ingen idé att jaga och riskera att gå bort sig, utan då gäller det att ligga rätt och avvakta rätt läge att bryta. När matchen är igång så är man alltid lite orolig, men jag har sett matchen i efterhand och då kan jag konstatera att det var kontrollerat, vi hade bra koll. Vi hade också tryck på dom stundtals i andra, men det är så det ser ut under matcher.

Ja, under inledningen av den andra perioden har ni några riktigt bra minuter. Vad gör ni bra då?

Det är ingen skillnad egentligen mot hur vi spelar annars, men vi är hungriga och känner vi har bra drag i grejorna och visar att vi vill bestämma. Vi var starka där helt enkelt. Vi var bra där, sedan var dom bra några minuter. Det var som matchen ikväll mellan Björklöven och Karlskoga, där hade Karlskoga 16-3 i skott i första, sedan vann Björklöven skotten i andra med 18-2. Det är så det ser ut, lägger man sig på insida så spelar det inte så stor roll, utan det gäller att vänta på rätt läge och slå till.

Apropå det, vilket bra tryck ni hade i spelvändningarna, fyra mål kan man säga kom efter sådana!

Ja det är ju så vi vill spela och det är också så vi spelat när vi varit som bäst i slutet. Så vi är nöjda med det att det fungerar så bra nu.

Nu är ni på en riktigt lång bortaresa, 110 mil norrut till Boden. Hur har resan varit så här långt?

Den har varit fantastisk! Vi åkte till Ö-vik igår och tränade där på morgonen idag. Sedan tränade vi i Fjällräven center och käkade innan vi åkte resterande 35 milen till Luleå. Där tog Eddie Larsson emot oss och visade oss runt innan vi käkade och ska sova över här. Imorgon förmiddag värmer vi på förmiddagen och käkar och åker till Boden lagom till match. Vi har haft optimala förutsättningar för matchen.

En sådan här resa måste vara bra för lagbygget?!

Ja det är jättebra, men nu är det slutspel och fokus på match. Så det är ingen lagbyggarresa så, utan mer fokus på uppgiften vi har framför oss. Men vi har fått de optimala förutsättningarna och det är det som är viktigt.

Match imorgon då. Boden ger 1,46 i odds medan ni ger 5,40, de är verkligen stora favoriter!

Man ska alltid spela på högst oddset, ingen kommer ihåg en fegis, hahaha! Nej men det är klart att vi vet att de är bekväma i sin hemmaarena, precis som vi är det i vår. Men nu är det slutspel, det är en annan sak än när det är serielunk. När allt ställs på sin spets så kanske det inte är lika viktigt med hemmaplan, speciellt nu när det är utan publik. Men visst är det en motståndare som kommer att komma ut hårt och som det är ”do or die” för, de lär gasa rejält. Men vi är förberedda!

Det lär också bli tuffare tag, är ni förberedda på det?!

Vi kan spela alla sorters hockey, så det är vi inte oroliga för.

Till sist: Ni har en riktig formtopp här i slutspelet, har ni ändrat något i träningsupplägg för att få till den, lättat på den eller så?

Jag tror på en viss träning inför slutspel, kanske inte lättare träning, men med andra ingredienser som gör att det blir bra form. Det gav bra utdelning förra säsongen och även tidigare säsonger jag använt den, så jag vet att det fungerar. Alla idrottare använder sig av toppningsträning, men det blir lite annorlunda i ishockey för där vill du vara i toppform under rätt lång tid, inte bara denna veckan utan under en månads tid. Så vi har en plan A, en plan B och en plan C. Just nu har vi en bra form, men vi har ännu mer att ge, det finns ännu mer att ta ut.

Av Krister Holm

Foto Anna Engström