Backen som gillar att gå framåt

När Hudik Hockey byggde truppen inför den här säsongen sökte man spelare med speciella egenskaper för att passa in i det nya lagbygget. 21-årige backen #43 William Eckmyhl var en av dem och han är nu en av tio (!) spelare i HHC som på ett eller annat sätt har en bakgrund i Timrå.

Närmast handlar det nu för redan klara seriesegrarna HHC om grundseriens sista hemmamatch mot Enköping på söndag kl.16.00.

Bilden: #43 William Eckmyhl, offensivt inriktad back. Foto: Lars Sundin.

Samtidigt som HHC spelar nu på söndag klockan 16:00 spelar HuFF hemma på Sparbanken Arena mot Assyriska (vi försökte flytta matchen mot Enköping men det gick inte). Därför kommer det var mycket begränsat att parkera. Vi rekommenderar därför att åka kommunalt, gå eller dela bil med en kompis. Vi hoppas på er förståelse.

William Eckmyhl har gått hela vägen genom Timrås ungdoms- och juniorverksamhet och under förra säsongen fanns han med på laguppställning i 21 matcher i hockeyallsvenskan. Men för att få mer speltid valde han att bli utlånad till Sundsvall där han spelade 17 matcher i norra hockeyettan.

I HHC har William Eckmyhl fått stort förtroende och mycket speltid, ofta i ett backpar tillsammans med #93 Henri Auvinen. Framåt har han också bidragit med 6 mål så här långt. Och att HHC:s backar kommer att få mycket speltid den närmaste tiden är väl givet med tanke på att #7 Algot Landin ännu har en bit kvar efter sin knäskada och att nu också #52 Fredric Jansson får räkna med ett antal veckor i gips med en fraktur i ena handen. Ett besvärligt läge för HHC som nu bara har fem backar i spel.

William Eckmyhl är en av fem spelare i HHC-truppen som pendlar mellan Sundsvall och Hudik, men som inte tycker att det är någon nackdel.

– Nej, inte alls. Det tar ju bara 50 minuter, så det är ingenting man tänker på. Dessutom har jag ett deltidsjobb där uppe. Jag vill verkligen ha någonting vid sidan av hockeyn och inte bara gå och såsa och vänta på träningen, så det passar mig bra, säger William som tillsammans med sin sambo bor i en lägenhet centralt i Sundsvall.

I ungdomsåren hamnar ofta storväxta spelare på backplatserna och sedan förblir det så. Med sina 1.79 och 80 kilo är William Eckmyhl förhållandevis liten. Men det har aldrig varit aktuellt att bli forward.

– Det är verkligen självvalt att jag blev back. Jag har alltid varit intresserad av det spelet och när jag var liten så var det nästan som att jag var målvakt. Det har varit så och på den vägen är det, berättar han.

– Det är klart att man i kampsituationer kan ha en fördel av att vara stor och stark, men jag har anpassat mig och försöker istället vara bra med klubban, säger William Eckmyhl, som också är en offensivt inriktad back.

– Ja, absolut, jag har alltid gillat att vara med där framme när det finns möjligheter. Under senare år jag ändå jobbat hårt för att också utveckla mitt defensiva spel.

William Eckmyhl är en av dem som så här långt haft flest skott på mål och som känner sig nöjd med sin första tid hos Hudik Hockey.

– Jag tycker att det har varit superbra. Jag trivs verkligen i det här laget och tillsammans med de här spelarna. Hela föreningen och alla som jobbar runt laget är professionella. Det har varit bra för mig att komma hit och det känns som att samarbetet med Auvinen har fungerat. Han vinner fysiska kamper och jag får ta hand om pucken. Vi är ett gäng vinnarskallar som hela tiden jobbar för att bli bättre och som nu ska försöka ta ytterligare steg i allettan, lovar han.

HHC har sedan en tid tillbaka varit klart för spel i allettan och nu är också en överlägsen serieseger ett faktum. Matcherna betyder just nu inte så mycket.

– Det har varit lite av en prövning för oss. Vi har ju haft allettan som vårt mål, men vi måste ändå hela tiden jobba för att bli en bättre version av oss själva. När sedan allettan börjar så ska vi vara redo även för det, så vi får inte växla ner utan bara träna för att bli bättre, menar William Eckmyhl.

– Det kommer säkert att bli små marginaler som avgör många matcher i allettan, men marginaler är någonting som man skaffar sig och som man förtjänar, konstaterar den unge HHC-backen.

Skribent: Lars Gösta Larsson.