Inför säsongen med SK Lejon

SK Lejon gör i vinter sin femte säsong i Hockeyettan sedan man avancerade våren 2013. Sedan dess har man gjort fyra stabila säsonger med en sjundeplats som bäst och trots ett negativt kval har Skellefteåklubben aldrig varit riktigt nära att halka ur serien.

Tobias Carlsson har tre säsonger bakom sig som tränare i klubben representationslag, men har inför årets säsong bytt tränarbänken mot en sportchefsroll. Carlsson lyfter fram spelartruppens utveckling över säsongen som en absolut nyckel för årets upplaga av SK Lejon.

– Vi har alltid en strävan om att nå högt, men vi måste samtidigt vara realistiska. Vissa spelare i årets trupp har inte spelat i Hockeyettan tidigare, och om vi ska vara framgångsrika måste samtliga spelare köpa sättet vi spelar på. Då kommer vi bli bättre och bättre ju längre säsonger lider och vi har sett tidigare säsonger att vi ofta är som bäst i slutet av februari.

Carlsson är försiktig när han pratar om årets målsättning.

– Alltså, det är svårt att sätta en tydlig målsättning. Vi jobbar mer efter att maximera prestationer än att jaga resultat. Allettan tror jag inte är realistiskt för oss, men i den bästa av världar spelar vi playoff när vårserien är färdigspelad.

Ny tränare för i år är Jens Brändström, som hämtats från Nybro Flames i division 3. Carlsson menar att Brändström passar bra in i föreningens verksamhet.

– Vi har jobbat efter en röd tråd enda sedan vi gick upp i Hockeyettan. Vi har inte ekonomin att värva etablerade spelare och samma sak gäller kring tränare. Vi sökte en ung och hungrig tränare med samma idéer och värderingar som vi, som samtidigt accepterar att inte vara hockeytränare på fulltid. Vi är glada att vi hittat Jens, han kommer bidra med ett stort engagemang och är väldigt driven.

Att SK Lejons tre bästa poängplockare från ifjol alla hittat nya klubbadresser bland konkurrenterna i Hockeyettan Norra ser Carlsson med blandade känslor på.

– Såklart tråkigt att vi inte kan behålla bra spelare, men vi har helt enkelt inte resurser nog när de lite större klubbarna kan erbjuda en slant åt spelarna. Men jag ser det som ett bra kvitto på verksamheten när spelare utvecklas hos oss och sen kan ta klivet till en större klubb.

Under försäsongen såhär långt har Lejon förlorat mot Piteå och Boden, samt vunnit mot Teg.

– Vi har fått en del svar på det vi har jobbat på och det ser bättre och bättre ut. Det känns bra att det går åt rätt håll och att vi redan nu utvecklas som lag.

//Marcus Malmsten