HHC ryckte i första perioden

Än en gång fick vi en påminnelse om att ishockey inte bara är puck, klubba, skridskor och is utan verkligen också är en duell på det mentala planet.

6-2 (4-1, 0-1, 2-0) är odiskutabla och säkra segersiffror för HHC mot bottenlaget Sollentuna efter en match där hemmalaget hade 20-4 i skott under den första perioden – och sedan förlorade den andra perioden med 0-1 efter 13-13 (!) i skott…

Nu ordnade det sig som väntat ändå, men glädjen över en ny trepoängare hamnade lite i skymundan av två riktigt fula tacklingar, där först #18 Johan Nilsson i första perioden och sedan #88 Martin Naenfeldt i den andra däckades och fick hjälpas av isen.

För Naenfeldts del handlar det om en trolig hjärnskakning medan Nilsson får avvakta en röntgenundersdökning av ena axeln.

– Det gick nog lite för enkelt i den första perioden och då blir det ofta så här. Det är svårt att koppla på huvudet igen. Men vi måste förstås stå upp bättre än vi gjorde i den andra perioden, tyckte HHC:s assisterande tränare Johannes Westring.

– Det är så liten skillnad mellan lagen så det går inte att slå av på någonting. Men det är bra att vi vinner, det är ju ändå det viktigaste, menade han.

HHC gjorde verkligen en stark första period med fart och fläkt och massor av chanser. Hemmaspelarna hittade ytorna och passningsvägarna i anfallszonen och hade ett ständigt tryck mot Sollentuna-målet.

Redan efter 4.21 kom också 1-0 av #15 Adam Seydlitz som följdes av 2-0 bara två minter senare när #21 Patrik Elfsberg tryckte in pucken ur en trång situation framför Sollentuna-kassen sedan #20 Mats Hjort banat väg med ett närskott.

Mats Hjort (bilden högst upp) kom sedan tillbaka med både 3-0 (11.59) och 4-0 (12.30) i ett läge av matchen där allt talade för att HHC bara skulle blåsa iväg mot en storseger.

Innan perioden var över kunde ändå Sollentuna reducera till 4-1 på ett överraskande skott från Johan Fredriksson.

Andra perioden blev något helt annat. HHC hittade inte alls några ytor längre och verkade överraskade av att Sollentuna inte bara stängde åkvägarna utan också tog den fysiska matchen där det tyvärr gick lite för långt vid ett par tillfällen.

Perioden förstördes helt av utvisningar där domaren Henrik Nyberg sammanlagt dömde ut 39 minuter med 7×2, 1×5 och 1×20 med matchstraffet för tacklingen mot Martin Naenfeldt.

Det började annars med att Sollentuna kröp närmare med 4-2 av Kim Brändström redan efter 42 sekunder och det blev ett mål som satte lite press på hemmalaget, som sedan lite oroligt släppte till några riktigt farliga lägen framför målvaktsvikarien #60 Måns Swärdh som nu fick göra sin andra raka seriematch.

I det offensiva spelet började HHC:s forwards ta de bekväma vägarna istället för att gå på mål och det fick HHC-tränarna att ta en time out för att försöka få tillbaka spetsspelet. Det blev också bättre direkt och HHC tog tillbaka initiativet. I slutet av perioden blev det riktigt hett och irriterat i samband med tacklingen mot Naenfeldt och hemmaspelarna fick också utan resultat avsluta perioden i spel 5 mot 3.

Det återstod fortfarande 1.38 av 5 mot 3-spelet när den tredje perioden började och när #9 Filip Lander smällde in 5-2 efter bara 20 sekunder, på #14 Viktor Hertzbergs tredje assist för kvällen, var saken klar. Sollentuna hade inte kraft att göra matchen jämn längre och #55 Hercules Öhlander-Horn kunde avsluta målskyttet med ett dräpande slagskott fram till 6-2 innan det numerära överläget var över.

Säsongens första autografskrivning med #21 Patrik Elfsberg, #49 Markus Västilä, #20 Mats Hjort, #14 Viktor Hertzberg samt #13 Simon Löf.

Matchvärden Aquarena Hällåsen Söderhamns Kommun, Viktor Håkans & Arne Hansen, delar ut fribiljetter till puckplockarna Elton McKeown & Simon Eriksson som till vardags spelar i HHC:s U11-lag.

Skribent: Lars Gösta Larsson