Appelgren förlänger med allsvenskan i sikte!

Idag så kom det efterlängtade beskedet: Andreas Appelgren blir kvar ytterligare två säsonger som tränare för Mariestad Bois. Tränaren med meriter från bland annat SHL med klassiska klubben Leksand ledde denna säsong klubben till sin första allsvenska kvalserie på 14 år. Nu vill han ta nästa steg. Men för att lyckas med det så krävs en sak:

– Ska vi ta klivet upp så måste vi få hjälp av företag och supportrar!

Idag står det klart att du kommer att träna Bois ytterligare två år. Var det mycket att fundera på?

– Det var det egentligen inte, vi har varit ganska överens Calle och jag. Men sedan ville jag veta vilka jag ska jobba med och det börjar han få ordning på, och då var det inget svårt beslut, jag trivs.

Du har nu gjort två säsonger som tränare för laget denna sejour. Första säsongen avbröts på grund av Corona när ni var en match från kvalserien, och denna säsong gick ni till kvalserien. Hur summerar du dina två säsonger?

– Vi har gjort det helt ok. Första säsongen gjorde pandemin att när vi hade ett bra och rutinerat lag i bra form, där vi presterat bra under hela säsongen, tyvärr inte fick chansen att gå hela vägen. Till denna säsong blev det en nybyggnation och vi fick in mer oskrivna kort och det var mycket nya roller i laget som kaptener och annat. Vi visste det skulle bli en svajig höst, då det var många nya killar. Men vi gjorde det bra och hamnade på en andraplats i grundserien. Allettan var det några bottennapp i, men också några toppar, det var inget konstigt med det. Men när vi väl behövde vinna gjorde vi det. Det var lite som jag var inne på när det var aktuellt, att det var viktigt för oss att få spela playin och få lite enklare motstånd innan playoffspelet och få in slutspelskänslan. Sedan valdes vi av två topplag som vi slog ut båda två innan det blev en kvalserie med lite för många uddamålsförluster. Totalt sett så vill jag ge betyget MVG, där spelare och ledare gjort allt vi kunde efter förutsättningarna som var och där alla verkligen gav allt de hade. Så jag är nöjd med säsongerna, även om man velat ha ännu mer, jag vill till allsvenskan, men det kan vi ta framöver.

Nu har en ny säsong dragit igång, nämligen silly season. Det ser ut att bli mycket nytt i laget kommande säsong då åtta spelare redan lämnat eller fått lämna.

– Ja tyvärr är det så nuförtiden. Jag gillar att jobba långsiktigt, men det går inte i dagens hockey. Jag tycker det byts ut lite för mycket spelare. Men det gäller att skapa en stomme som ger en trygghet så att spelare man får in kan hamna rätt ändå, och därför är det viktigt att spelare som Lukas Larsson och Johan Frick som haft stora och ledande roller blir kvar. Sedan är det också spännande med nya spelare, att få se vad de går för. Jag tror det kommer bli riktigt bra till slut.

Hur pass mycket är du informerad och/eller involverad i bygget?

– Klart jag är informerad, sedan har Calle ett sätt han vill bygga laget på och han har visat att han är skicklig på det, han gör det jättebra. Sedan pratar vi flera gånger om dagen och jag får komma med åsikter kring spelare, men han är chef och får hållas med det.

Åtta spelare har som sagt var lämnat, men ni har också fått in tre nyförvärv. Vad kan du säga om dom?

– Om vi börjar med Isak Olsson så var jag i Leksand när han var där uppe och provtränade för att spela hockeygym där, men han hamnade i Örebro till slut. Men jag har haft koll på honom sedan dess och när jag jobbade i Södertälje var jag lite inne på att plocka honom och ha honom mellan a-lag och J20. Sedan har jag följt honom i Malung och vi försökte faktiskt få honom som backup redan förra säsongen inför transferdeadline, men då ville han stanna och hjälpa Malung. Så jag har bra koll på honom, vi har ju också sett honom när vi mötte dom en match i vintras, då sköt vi 50 skott, men han höll dom kvar i matchen innan han till slut fick kapitulera. Det är en stor och modern målvakt, och det är rätt läge för honom att komma till en större klubb nu. I Malung var han ju nästan sönderskjuten under säsongen. En mycket intressant målvakt!

Jag vet att du vill ha en förstamålvakt, är tanken med Isak att han ska kunna utmana om förstaspaden lite mer än tidigare andremålvakter?

– Vi har inte tagit hit Isak för att han ska få sitta på bänken bara, utan det är upp till honom att visa hur mycket han ska stå. Jag förstår din fråga då jag gillar att ha en uttalad etta, men tanken är att det ska bli mer spridning på matcherna, men hur stor beror på målvakterna. Vi vill ha upp tävlandet på träningarna, att man visar att man vill stå.

Om vi går vidare så kommer Jesper Broeng in på backsidan…

– Det är en oerhört skicklig back på nivån, han är redo för att ta klivet till allsvenskan skulle jag nästan vilja påstå. Han har varit klockren varje gång vi mött Lindlöven, dominerat i spelet med pucken och i powerplay. Men han är inte bara bra med pucken, han är en allround back, väldigt vältränad och har fått massor med istid och som också orkar ta det. Det är en värvning vi suktat efter ett tag och lagt tid på, så det var roligt att få följa honom i Bois i vinter.

Det tredje nyförvärvet är Mikael Hansson, center.

– Det jag har sett så är det en oerhört smart center. Han kan spela offensivt med puck, men är även en hårt jobbande defensiv spelare. En klassisk centertyp som vill ha mycket puck och som gör sig spelbar hela tiden. Jag vill ha mer spel genom centersidan och där passar han perfekt in. Dessutom har han några år i hockeyettan och vet att den är bra. Det är viktigt med sådan rutin.

Om vi då går igenom lagdelarna så saknas det ännu en målvakt. Hur vill du ha det där?

– Jag hoppas att Sandberg stannar kvar och vill fortsätta resan med oss. Vi skulle vara glada om han bestämmer sig så fort som möjligt. Han spelade mycket i vinter och höll en bra nivå, han var formidabel mot Dalen och Boden, så honom vill jag gärna behålla.

Backpositionen har ni utöver värvningen av Jesper Broeng också behållit Johan Frick, Simon Svensson, Ludvig Collberg och Gustaf Malmkvist. Det betyder att ni ska ha in tre till, vad vill du se där?

– Jag ser gärna att så många som möjligt blir kvar.

Du var nöjd med backsidan i vinter?

– Ja, det är svårt att prata om vissa spelare sådär, men Simon Svensson tog stora kliv under säsongen, han var lyhörd och tog till sig. I slutet spelade han nästan mest av alla i boxplay och spelade oerhört uppoffrande. En sådan spelare blir bara bättre. Gustaf Malmkvist har oerhörd potential. Det är SHL-material, bara han inser hur hårt jobb och krig som krävs för att ta sig dit. Han har blicken, tekniken, spelsinnet, skridskoåkningen, storleken, allt! Han tog ett stort kliv säsongen som gick och kan ta ytterligare kliv. Frick fick en ny roll som kapten samtidigt som han fick en större roll på isen och gör det bra. Aronsson är alltid bra, och Samuelsson lyfte det fysiska spelet. Björka styrde ett powerplay och gjorde det bra. Collberg, tappade tre månader efter handskada och hade svårt att ta en plats efter det, men det finns uppsida där också, så jag var nöjd med backsidan. Jag hoppas att Aronsson och Samuelsson kommer spela med oss också i vinter.

Var det den delen i spelet som du tyckte stämde bäst?

– Vi hade svårt i början. Det var många backar som vill spela offensivt med puck, men man måste vara klar med defensiven först. Först städar man av i egen zon, efter det så kan man se vad man kan hitta på offensivt. Och då kan inte alla åka runt som häxpipor och hitta på egna saker, utan man måste ha en rollfördelning där alla vet vad dom ska göra. Det är svårare att sätta det spelet än ett offensivt spel, därför är det bra om så många backar som möjligt blir kvar.

Om vi går vidare till forwardssidan så finns det ganska många platser kvar, i nuläget är det utöver Mikael Hansson bara Lukas Larsson, Jesper Lindén och Erik Olsson som har kontrakt…

– Jag går och drömmer och har stora förhoppningar om att få ha kvar Joonas (Alanne). Det är en oerhört skicklig spelare, kanske seriens bästa i mina ögon. Det många inte vet är att han spelade med bruten fot från matchen Dalen borta och framåt, han gjorde inte en träning utan spelade matcher på sprutor efter det. Det började med att han inte fick spela i Finland, så han var inte matchtränad när han kom hit. Sedan blev det Coviduppehåll en vecka och sedan fick han Covid själv. Efter det åkte han på en axelskada och till sist ett brott på ett ben i foten. Därför gjorde han inte många träningar och han var ändå vår bästa spelare, det är oerhört starkt! Men det var inte bara skicklighetsmässigt han imponerade, det var också karaktären. Att stanna trots att han kunnat åka hem och lyfta pengarna ändå. Han drev verkligen laget. De som sitter runtomkring i omklädningsrummet och vet att han spelar med ett brott i foten, då kan man inte gnälla på att man har ont i en axel eller något. Det höjer moralen i laget, så han vore verkligen en drömspelare!

Då kanske det kan vara läge att lyfta fram något som Bois lanserade idag, nämligen supporterspelaren?!

– För att vi i Mariestad ska kunna landa en spelare som Joonas Alanne, eller någon annan spelare av den kvaliteten, så måste vi ha allas hjälp. Både företag och supportrar måste ställa upp, annars finns inte den möjligheten. Vi har inte samma resurser som lagen med största spelarbudget i ettan och de allsvenska lagen. Det kan vara svårt att förstå, men blir det ekonomiskt race har vi inte en chans, det bygger på att vi är en bra klubb som folk trivs i för att vi ska kunna landa sådana spelare. Och det gjorde han. Så ett initiativ som supporterspelaren är oerhört viktigt. Joonas är en av de skickligaste spelarna vi haft i Mariestad och jag unnar verkligen folk att få se honom live, han kan bli en riktig publikfavorit med sitt spel. Sedan är det en fantastisk människa med, att spela så skadad, det är egenskaper du inte kan betala för. Men för att det ska bli verklighet så hoppas vi på hjälp från alla som vill se Bois spela allsvenskt!

Vi hoppas att många hörsammar det du säger, jag ser väldigt gärna Joonas i Boiströjan igen, Men vi behöver också fler spelare, eller hur?

– Ja vi tappar Lucas Jidenius som stått för ganska mycket poäng, honom ska vi ersätta och jag ser gärna att vi tillför en ren sniper. En som om han får en chans så sitter den. Kan vi göra Fredrik Johnsson 25 år yngre så vore det bra, hehe! En spelare som man vet gör över 20 mål. I tighta matcher så måste man ha en som drar dit lägena, gärna även om lägena inte finns egentligen. Sedan skulle jag även vilja ha in en spelare med bra fart för att få upp tempot.

Utöver Joonas så är det två killar till för topp två-kedjorna?

– Ja det är dom absolut, det är spelare som ska göra mycket poäng.

Ett namn som säkert många drömmer om är Markus ”Pajen” Persson, en spelare som du haft flera gånger tidigare i dina klubbar…

– Jag har haft honom i Mariestad, Skövde, Västerås och Södertälje, så det är klart jag pratat med honom. Men det är naturligtvis en ekonomisk fråga där med, en sådan spelare är inte gratis.

Men det krävs ändå några spelare till…

– Ja vi ska ha in tre killar i topp två-kedjorna och sedan hoppas jag att de vi vill ha kvar för att spela i tredje och fjärdekedjan stannar, det blir inte alltid så, men det vi tappar måste givetvis ersättas.

Då har vi bara tränarstaben kvar, blir det samma trio där också nästa säsong?

– Jag har inte haft så många krav, men det jag sagt är att jag vill ha med samma gubbar och det har Calle sagt att han ska lösa. Vi är ett team, med materialare och läkare och allt, som har haft det väldigt roligt tillsammans. Vi tränare har haft ett väldigt bra samarbete där alla fått göra det vi är bäst på, så därför är det oerhört viktigt att få med mig Isgren, Ronny och Frealdsson (målvaktstränare). Det är oerhört skickliga tränare som har spetskompetens inom olika områden vilket gör att helheten blir väldigt bra. Men vi har också oerhört kul tillsammans och är bra på att trycka på av och på-knappen. När det är allvar så ska man vara skärpt, men där emellan ska man också ha kul. Och det tror och hoppas jag smittar av sig på laget. Jag vill att laget ska kunna trycka på av och på-knappen också. Det är viktigt att ha kul, men det är också viktigt att kunna slå på när det är allvar. Så jag hoppas Calle löser det.

Något jag alltid frågar spelare när dom skrivit på är vad de har för mål med kommande säsong. Så nu får du samma fråga!

– Jag vill att vårat lag och vi som är runt laget, och även föreningen, ska ha höga mål, Vi är en aktad klubb som det pratas om, och det ska vi fortsätta vara, Att ha höga mål är att ta ett kliv till i seriesystemet. Sedan vet vi inte vad vi får in och hur det blir när de väl är här, men målet är att bli bättre och gå längre hela tiden. Hade vi inte siktat mot allsvenskan så hade jag tyckt detta var ett slöseri med tid, hade vi bara spelat för att spela av en säsong så kan man lika gärna fiska eller något. Sedan är det givetvis ett tufft mål, man ska veta att det är tuff konkurrens och att det är många lag med samma målsättning, och man ska också vara ödmjuk inför uppgiften. Men vi vill gå ännu längre nästa år och helst hela vägen.

Hur gör vi för att nå dit?

– Om jag börjar med mig själv så har jag varit här i i två säsonger och att spela i hockeyettan är det klart svåraste. Jag har haft ganska svårt som ledare att anpassa mig efter förutsättningarna som gäller på nivån, jag skulle vilja att vi tränar två gånger om dagen, men det funkar inte. Vi har många spelare som jobbar heltid och då har jag fått slagit av lite på kravställningen, för det är inte möjligt med de förutsättningar vi har. Denna säsong spelade vi 60 matcher, vi genomförde 147 ispass och 156 fyspass från 1/8 och framåt, ska vi ta med försäsongen blir det 60-70 pass till. Vi kan inte träna mer, men vi kan ställa högre krav på varandra. Visst kan det bli jobbigt för dom som jobbar sju till fyra att orka med det. Men det vi kommer att skruva på är att höja kravställningen, att höja noggrannheten med detaljer i spelet när vi spelar, och när vi tränar, så tränar vi. Jag kan inte klaga på killarna, de har levt upp till dom kraven jag ställt, men jag har sänkt kraven lite för mycket kanske. Det kommer jag att skruva på, och visst kommer det bli jobbigt och tufft, men det kommer vi ha igen i slutet av säsongen.

Krävs något mer?

– Om vi vill bli ett allsvenskt lag så måste alla hjälpa till. Det måste komma mycket folk på matcherna, sponsorer måste ställa upp och supportrarna måste vara beredda på att ställa upp på insamlingar. Till och med SHL-klubbarna med sina enorma TV-intäkter behöver hjälp av sina supportrar för att få ihop slagkraftiga lag. Så supportrarna är enormt viktiga för att ta klivet. Men får vi med oss folk på detta så har vi ett riktigt bra läge för att ta ett kliv uppåt och sedan också etablera oss i allsvenskan.

Av Krister Holm

Foto Anna Engström