Fjärde raka ”dubbelhelgen” för HHC

AllEttan är på väg in i ett avgörande skede. De två närmaste omgångarna kommer att bestämma mycket när det gäller att forma slutställningen

Foto: Flywood Studio

Se matchen, som är Veckans match och även visas på Aftonbladet, HÄR

Det som ”stör” bilden lite är att spelprogrammet – av kända skäl – är utformat på ett sätt som gör att lagen inte har spelat lika många matcher, vilket gör att det är svårt att spekulera om fortsättningen, där HHC nu står inför sin fjärde raka ”dubbelhelg” med spel både lördag och söndag.

Två lag (HHC och Väsby) har spelat 12 matcher, sex lag (Boden, Östersund, Piteå, Kalix, Enköping och Vännäs) har 11 matcher medan Borlänge och Köping bara har spelat 10 matcher.

Poängställningen just nu: Boden 26, Östersund 25, HHC 21, Väsby 20, Piteå 18, Borlänge 16, Kalix 16, Köping 14, Enköping 8, Vännäs 1.

Det som gör det ännu mer komplext är att det varierar mycket mellan lagen när det sedan gäller matcher hemma respektive borta. Det kan kanske tyckas att HHC i det sammanhanget, med fyra bortamatcher och bara två hemmamatcher kvar, bör få svårt att hålla undan för till exempel Borlänge, som inte bara har två matcher tillgodo utan också har fyra av sina åtta återstående matcher på hemmaplan. Men är det egentligen så givet att det är en så stor fördel som innebär att Borlänge utan vidare kommer att ta sex poäng mer än HHC i det återstående programmet?

HHC har Borlänge b, Köping b, Kalix h, Boden h och Vännäs b.

För Borlänge gäller HHC h, Östersund h, Kalix b, Boden b, Väsby b, Piteå h, Vännäs h och Enköping b.

Det är naturligtvis alldeles omöjligt att hitta någon sorts tänkbar utveckling eftersom det inte heller är en så uppenbar fördel att spela på hemmaplan i den här serien, där bortalagen ofta spelar ”tätt” och även lyckas med det. Vi har tittat på statistiken borta/hemma lag för lag och då ser det ut så här för de sex första i tabellen:

Boden 14 poäng hemma – 12 poäng borta
Östersund 15 poäng hemma – 10 poäng borta
HHC 12 poäng hemma – 9 poäng borta
Väsby 13 poäng hemma – 7 poäng borta
Piteå 13 poäng hemma – 5 poäng borta
Borlänge 10 poäng hemma – 6 poäng borta

Det är naturligtvis bättre utdelning i hemmamatcherna, något annat skulle vara inte bara märkligt utan rent sensationellt, men håll med om att skillnaden är mindre än man kanske trodde. Och med det som underlag så kanske vi skulle kunna önska oss ytterligare några poäng för HHC även i den här ”dubbelhelgen” med spel borta mot Borlänge på lördag och Köping på söndag…

 

Skribent: Lars-Gösta Larsson