Videon är Lindelöfs ”hemmaplan”

Richard Lindelöf ”pausade” sina universitetsstudier för att få jobba med Hudik Hockey. Klubbens assisterande tränare är bara 22 år och är förmodligen en av de yngsta på den positionen i de tre högsta hockeyligorna i Sverige.

Fotograf: Lars Gösta Larsson.

– Det känns otroligt kul att få komma hit till Hudik och till en klubb med ambitioner. Och dessutom får jag fortsätta jobba tillsammans med Dennis Hall och det betyder väldigt mycket för mig, konstaterar den unge närkingen med rötterna i Kumla.

– Dessutom är jag intresserad av video-coachning där man tar hjälp av matchfilmen för att tillsammans med spelarna gå igenom händelser och situationer och se hur spelarna har hanterat det, berättar Richard.

Hudiks nykomponerade tränartrojka Dennis Hall, Magnus Nilsson och Richard Lindelöf har sina roller klara. Dennis Hall har det övergripande tränaransvaret och matchar laget i boxplay, Magnus Nilsson har ansvaret forwards och powerplay medan Richard Lindelöf sköter backarna.

– Det innebär också att jag vid träningarna håller ett extra öga på backarna och ger dem feedback, konstaterar Richard som annars är den som jobbar mest vid datorn och som har video-coachningen som en huvuduppgift.

Under senare år har match-videon blivit en allt viktigare del av träningen där spelare och tränare gemensamt kan gå igenom matchförlopp och enskilda matchhändelser.

– Ishockey är en känslostyrd sport och känslan är viktig, det får man inte förändra. Men man måste vara lite försiktig med hur man använder videon. Det är väldigt lätt hänt att den används för mycket. Och det är ju lätt för mig att säga efteråt hur en spelare borde ha gjort i en viss situation. Spelaren kan ju ha uppfattat det på ett helt annat sätt och det måste man förstå.

– Vissa spelare kan bli ”radiostyrda” med för mycket information och det kan hämma både spelet och spelarna. Så ibland bör man nog lägga bort videon och bara köra på, menar Richard Lindelöf.

Det var under förra säsongen i Forshaga som Dennis Hall och Richard Lindelöf fann varandra. Dennis hade kommit tillbaka till Sverige efter utlandsjobb medan Rickard bara hade tränat Hallsbergs J18-lag, där han själv hade spelat och samtidigt gått grundkursen för ishockeytränare.

– När jag hade kommit in vid universitetet i Karlstad kontaktade jag lämpliga klubbar och erbjöd mig att hjälpa till, berättar Richard.

– Det kändes ju spännande att få komma till ett lag i hockeyettan och när det visade sig att Dennis också ville ha mej i Forshaga så hakade jag på direkt.

– Jag har honom att tacka för mycket. Han gav mej chansen och förtroendet. Ibland blev det väl fel. Men det var bara att hoppa upp i sadeln igen och gå vidare, säger Richard.

När det i slutet av förra säsongen stod klart att Hudik Hockey ville ha Dennis Hall som tränare fanns det också möjlighet till en ”paketlösning” där också Richard Lindelöf skulle kunna följa med.

– När det var ”i hamn” mellan HHC och Dennis började jag och ”Lillis” Lövblom prata om mina chanser att få följa med. Nu löste det sig med en deltidsanställning hos Ica Maxi vid sidan av tränaruppdraget, säger Richard.

Och ni minns nog att Dennis Hall och Richard Lindelöf hamnade i HHC-båset snarare än de hade tänkt sig när de fick rycka in i det allsvenska kvalet.

– Jag har ju ingen jätte-erfarenhet av hockey, så det kändes nästan overkligt att få vara med i ett allsvenskt kval. Det var nästan så man fick nypa sig i armen, konstaterar Richard.

– ”Mange” och ”Wesslan” (Nilsson och Westring) hade gjort ett kanonjobb med laget. Det var bara att haka på och gå vidare, menar Richard Lindelöf.

– Vi läste på om spelarna och kollade på videon hur de och laget agerade, så helt oförberedda var vi väl inte, menar han.

– Jag är glad att jag får den här chansen och att jag får jobba vidare med Dennis och ”Mange”. Jag gillar verkligen Dennis Halls ledarskap och det som han står för, understryker den unge HHC-tränaren, som just nu bara har en stor önskan.

– Vi vill verkligen få komma tillbaka till ishallen i Hudik. Det blir något helt annat. Men samtidigt vill jag berömma Lindefallets SK som har löst det på bästa sätt när vi får låna deras ishall. Men det är ändå inte hemma. Nu vill vi inte ha fler förseningar med isen här i Hudik, tycker Richard Lindelöf.

Skribent: Lars Gösta Larsson