Referat Skövde IK – Kristianstad IK

Skövde IK föll mot Kristianstad IK med 2-3 efter straffar i en spelmässigt ojämn match, där chanserna avlöste varandra och där bortalagets lite vassare spel och kontroll av pucken parad med en hög och framgångsrik forechecking till sist på något sätt fällde utslaget. Samtidigt måste konstateras att hemmalaget var ytterst nära att hålla ledningen med 2-1 men föll på målsnöret. Igen, kan man säga och ingen kan påstå att laget har medvind när det gäller resultaten i allettan.

Första perioden inleds med öppna spjäll där försiktighetsprincipen lyste med sin frånvaro. Bortalaget visade steg för steg varför man är ett topplag och hade en räcka av långa anfall, där hemmalaget hade svårt att få kontroll på pucken. Snabba förflyttningar och pass direkt på bladet med klara arv från allsvenska säsongen gång på gång. Efter fem minuter bet sig bortalaget fast i hemmalagets försvarszon. Förlorade man pucken så blev motmedlet en hög forechecking och där högg man som en kobra om någon skövdeback flippade med pucken. Efter halva perioden reste sig hemmalaget och kaptenen själv, Kristoffer Söder, hade två fina avslut, som mycket väl kunde ha resulterat, men Wiktor Ragnewall i bortakassen visade varför han är kungen i sitt revir. 0-1 kom efter fint spel av bortalaget och Fredrik Weigelt var sist på pucken som sprättes upp i nättaket. Spelet jämnade ut sig efterhand och perioden var hyggligt jämn med bortalaget något i förarsätet.

Andra perioden visade upp ett bättre hemmalag än första perioden. Man kom ut som ett nytt lag och satte ordentlig press på bortalaget som verkade överraskat av vad man plötsligt mötte. I början skapade hemmalaget flera chanser än vad man lyckades med under hela första perioden. Efter dryga minuten kom kvitteringen genom Jonathan Karlsson som har tagit för vana att slänga in skott mot kassen och det gav resultat. I mitten av perioden hade bortalaget två powerplay, som blev resultatlösa på  grund av ett bra boxplay av hemmalaget samtidigt som bortalagets powerplay var bra. Ett bra boxplay mot ett bra boxplay med andra ord, något som inte är helt vanligt! Vid flera tillfällen visade Carl Hjälm i hemmakassen att han minsann ville utmana Wiktor Ragnewall som bäste målvakt. En lite svängig och delvis hafsig period med stundtals bra spel och denna gång satt hemmalaget något i förarsätet.

Tredje perioden visade sig vara det som profilerar lagets insatser under allettan. Spelet böljade som det hade gjort hela matchen och chanser avlöste varandra men där bägge målvakterna briljerade med fina räddningar. Efter dryga tre minuter in i perioden tog Skövde ledningen genom Gustav Lindberg som fick träff på pucken, fint framspelad av Alexander Henriksson. Jesper Andersson fick sätta sig på botbänken efter dryga åtta minuter, men hemmalaget spelade ett utmärkt boxplay och nu tyckte man sig se att de under de följande minuterna hade kontroll på matchen. Efter dryga 13 minuter fick hemmalaget en utvisning med sig, som blev resultatlös efter ett ganska dåligt powerplay. Och så hände det igen, ett backskott mot hemmamålet när det var dryga två minuter kvar och kvitteringen var ett faktum. På något sätt kändes den kvitteringen onödig efter spelet som varit. En sista utvisning gav hemmalaget chansen att på nytt ta ledningen, men resultatet stod sig tiden ut. Sudden tog vid och några chanser fanns för bägge lagen att avgöra, men sudden slutade mållös. Straffarna vanns av bortalaget genom Emil Öhrwall som med sina två mål på något sätt visade vem som är bäst, när det gäller. Två iskalla avslut och matchen gick till bortalaget. Matchen kunde ha slutat hur som helst, men resultatet gick bortalagets väg som dock fick jobba ordentligt för segern och hemmalaget skall ha en eloge för att man bjöd upp till dans i 65 minuter plus straffläggningen.

Maken till oviss avslutning får man leta med inför den avslutande omgången och nu gäller det två lag som slåss om den åtråvärda åttonde platsen. Skövde IK har att möta Halmstad Hammers på bortais och Visby/Roma har att möta KRIF Hockey borta. Poängen som Skövde IK ändå fick med sig kan visa sig avgörande, och att man har mycket bättre målskillnad än Visby/Roma. En sak till, Skövde IK har allt i egna händer och snart borde man få bättre utdelning på allt det man skapar. På onsdag vet vi!