KIF-krigarna tog en tung premiärseger

Vilket vilt kämpande gäng!

Vilken skön seger!

Vilken drömstart på säsongen!

Kiruna besegrade topptippade Piteå med 3-2.

– Alla jobbar stenhårt hela tiden. Alla gör allt för laget. Det här är nog den skönaste premiären någonsin, säger 3-2-skytten Martin Söderberg.

Uppdatering: 18.50

Vi tar det från början.

KIF:s spelvändningar var sylvassa i den första perioden. Hemmalaget ställde om med en väldigt fart och skapade oreda i Piteås zon.

Säsongens första målchanser skapade David Krekula på just en kontring men John Westermark räddade två gånger om.

Ledningsmålet kom efter 8,11. Olle Hellström sköt från blå och nyförvärvet Anthony Paskaruk styrde in 1-0. Förutom Hellström fick William Otter också en assist.

Snacka om fint sätt att presentera sig inför sin nya hemmapublik.

Inför matchen talades det om att hålla sig borta från utvisningsbåset med tanke på Piteås farliga powerplay.

Kort efter ledningsmålet visades Valtteri Lemmetty ut. Piteå pressade och pressade. KIF-spelarna täckte skott och vaskade sedan fram en vass två mot en-chans i boxplay. Men Jussi Pelto-Arvo fick inte in pucken.

KIF vann skotten i den första perioden med 9-3.

– Alla köper matchplanen från första nedsläpp och genomför den. Den första perioden är kanske våran bästa i år. Piteå får tre skott och vi ligger hela tiden nära och spelar fysiskt och skapar chanser, säger KIF-tränaren Robert Lahti.

Hemmalaget fick en drömstart på den andra perioden.

Först var Anthony Paskaruk nära att göra 2-0 efter att ha skejtat till sig ett friläge.

Istället var det nyförvärvet Vladimir Chetverikov som gjorde målet. Han tog in pucken längs vänsterkanten med en väldig fart. Han sköt mot mål, målvakten släppte en retur som han själv kunde plocka upp, gå runt kassen och sedan skjuta in 2-0.

Snacka om fint sätt att presentera sig inför sin nya hemmapublik.

Passet stod Jesper Strandelin för via sargen.

Apropå pass. I bytet efteråt serverade Valtteri Lemmetty Simon Tyni med en gudabenådad passning från förlängd mållinje! Thyni kom helt ren och blev upphakad när han skulle avsluta.

Straff KIF!

Anthony Paskaruk lyckades dock inte överlista John Westermark.

Mycket, mycket nära 3-0 två gånger om med andra ord.

Men sedan tog Piteå över matchen. KIF gjorde det man inte skulle göra, drog på sig utvisningar och delvis på grund av det förflyttades spelet till Kirunas defensiva zon.

2-1 gjorde Ludvig Vännström från backplats när David Otter var skymd.

Utan att vara för enögd, kan man ändå konstatera att KIF inte hade marginalerna på sin sida när det gällde domsluten i den andra perioden. Simon Thyni, Valtteri Lemmetty och Antony Paskaruk skulle ha fått utvisningar med sig – men Filip Bohm friade.

När sedan Lemmety själv visades ut passade Piteå på att kvittera efter ett backskott av Oskar Matushkin.

I slutet av perioden hade gästerna även ett skott i ribban.

– Vi fick en kanonstart i den andra men efter 2-0 gör vi några byten jag är missnöjd med. Vi får inte ut pucken och blir straffade. Från 2-1 och framåt handlar det mycket om utvisningar. Vi får de flesta av dem och laget sattes verkligen på prov. Men vi är otroligt starka i boxplay. Det krävdes spel fem mot tre när de gör målet. I övrigt håller vi ett skickligt Piteå på utsidan, säger Robert Lahti.

Den tredje perioden blev otroligt gastkramande!

På gränsen till vad alla nerver klarar av!

Det var ju det där med utvisningar. KIF fortsatte att sätta sig på botbänken och Piteå tryckte, tryckte och tryckte på för ett ledningsmål.

Men det kom aldrig.

Istället frälste Martin Söderberg Kiruna!

Efter ett svettigt boxplay kontrade Anthony Paskaruk med en väldigt fart (trots att krigat som en gris i två minuter i boxen) in i Piteå zonen, han tittade upp och hittade en framstormande Martin Söderberg som tog emot.

Och gjorde mål!

Kiruna vann matchen men fick slita enormt för det under de två sista minuterna efter att Olli-Aleksi Pietilä åkte ut 17,59.

KIF-spelarna täckte skott som en solförmörkelse täcker solen och längst bak stod en annan hjälte.

Nyförvärvet David Otter.

Snacka om fint sätt att presentera sig inför sin nya hemmapublik.

Han kom ut stort när Piteå var på vippen att kvittera.

3-2 stod sig. Och därmed fick Kiruna IF en DRÖMSTART på säsongen.

Alla tre poängen stannar i gruvstaden.

– Vi kändes fysiskt starka inför den tredje perioden och så fick vi ett psykologiskt viktigt mål efter ett boxplay. Efter det spelar vi bra med kontroll. Den sista utvisningen gör att de får pressa sista två.

I spel fem mot fem är vi bättre än Piteå. Det är därför vi vinner och vi behöver inte be om ursäkt för den här segern, säger Robert Lahti.

Skönaste premiären någonsin?

– Jag tror nästan det. Man får vara ödmjuk, det är bara en match. Nu gäller det att nollställa och gå vidare men man måste säga att det satt otroligt skönt med en seger. Grabbarna krigar så att man blir stolt.

Ni skulle ju inte ta utvisningar…

– Haha, nej. Men det är så. Det var den delen av matchplanen som inte fungerade. Vi måste ha bättre disciplin med klubborna.

Vad säger du om Otter i målet?

– Han är jättelugn. Han visade på försäsongen att han bidrar till att vi spelar bra försvarsspel och gjorde det bra i dag också. Han är lugn och pratar hela tiden med försvaret.

Paskaruk?

– Det är samma med honom som med resten av laget. Han höjer sig ytterligare jämfört med försäsongen och jobbar över hela isen, säger Robert Lahti.

En annan matchhjälte var Martin Söderberg, vars 3-2-mål säkrade segern.

– Det här var nog den skönaste premiären någonsin. Alla jobbar hela tiden. Ger hundra procent, täcker skott och gör allt för laget.

Vilket drama det blev på slutet!

– Ja, men det gick bra. Ingen var rädd för att täcka skott och offra sig. Det var det som gjorde det. Det var nervöst.

Berätta om målet!

– Jag och Pazzy kom två mot en. Han la en fick flippmacka till mig och jag kunde skjuta direkt. Det är honom jag ska tacka. Pucken studsade på benskyddet så jag hade lite flyt.

Det var ett mål som betydde oerhört mycket.

KIF står på tre poäng efter hemmapremiären mot Piteå.

Mattias Heikki

Gillar du Mattias Heikkis texter på hemsidan?

Visa det genom att swisha en liten slant till KIF.

123 601 38 41