”Det är dags att studsa tillbaka”

Fart, teknik, assist och mål på isen.

Men ett tränarbyte utanför.

Felix Fjällkeborn kan summera en udda start på säsongen.

– Jag har inget illa att säga om Sergei. Men energin i gruppen var låg så det var tvunget att hända något, säger KIF-forwarden.

 

Kiruna IF-Kalix. Onsdag 19.00.

Matchsponsor: KP Electro installation

 

Vi börjar väl med tränarbytet. Som alla känner till vid det här laget valde KIF att gå skilda vägar med tränaren Sergei Joukov fem matcher in i säsongen.

Resultaten i sig var ingen katastrof. Men allt stod inte rätt till i gruppen.

Så här ser Felix Fjällkeborn på det som hänt.

– Vi spelare har ett ansvar också så det går inte bara att skylla på en tränare. Men när man vill få in en ändring är det oftast tränarbiten man tittar på. Energin i gruppen var låg så det var tvunget att hända något, säger han.

 

Kim Sunna tog över under förra veckan. Fjällekborn känner att läget är annorlunda i KIF-gänget nu än tidigare.

– Jag tycker att jag har samma energi nu som då men jag märker att gruppen är gladare och att energin är högre. Vi har förlorat två matcher efter tränarbytet, mot Piteå och Boden, men jag tycker att det ser bättre ut och att vi spelar på ett annorlunda sätt. Det känns som att vi börjar på något nytt nu och det ger en extra kick.

Hur är Kim som tränare?

– Det märks att han kan mycket hockey. Han är väldigt positivt och kommer in med ny energi. Han delar med sig av mycket trix och tips hela tiden.

 

Stockholmaren Felix Fjällkeborn flyttade upp till Kiruna inför den här säsongen efter att ha spenderat förra året i Malung.

Att prata om den nya miljön i vackra Kiruna är alltid intressant. Felix jobbar på en skola vid sidan av ishockey. Kliver upp vid sju och är hemma vid sju på kvällen. Så ser vardagen ut i lägenheten han delar med kompisen Leonard Forselius.

– Jag trivs bra här. Jag gillar naturen runt omkring och luften är annan än hemma. Det är annorlunda här men jag är van vid att flytta runt.

Har något förvånat dig?

– Inget speciellt. Det är klart att Kiruna ligger långt upp i Sverige men jag har inget problem med att bo i mindre städer och känner ingen hemlängtan. Det är klart att man saknar familj och vänner men de vet man ju att man träffar sen. Och vintern kom nu också men jag visste att den skulle komma tidigt.

Du, jag tänkte på det när jag åkte hem från min sons fotbollsträning i går kväll. Det var helt bäcksvart! Man såg ingenting. Så man ska minnas att det inte alltid är så himla varmt och gott söder om Polcirkeln heller…

– Haha, ja exakt. Jag la ut några bilder på snön här och många där nere skrev att de tyckte det var jättefint. Som när solen tittade fram och lös mot snön, det var himla fint.

På tal om fint, det är roligt att se dig spela ishockey. Fart, teknik och poäng. Hur summerar du din säsong hittills, rent individuellt?

– Jag tycker att det har börjat ganska bra för min egen del men det finns alltid saker att förbättra. Jag kan höja mig ännu mer men det kommer. Säsongen är lång

Så vi har inte sett ditt max än?

– Nej, verkligen inte. Jag spelar i ett nytt lag med nya spelare så det tar lite tid men jag tycker att vi ska kunna komma upp en nivå till som lag.

Den nivån får gärna komma redan på onsdag när Kalix kommer till Lombia ishall. Väldigt viktiga poäng står på spel för båda lagen om man vill haka på tåget till Allettan.

– Vi måste ta tre poäng nu, det är dags att studsa tillbaka. Det är viktigt att komma tillbaka på banan igen och vara med i tabellen. Jag tycker att vi gjorde det jättebra i tredje perioden mot Piteå och i första mot Boden. Vi måste hitta tillbaka till det spelet. Vi måste var vakna från början. Vi har inte råd att tappa så som vi gjorde mot Boden i den andra perioden. Det känns verkligen som om vi har något på gång, summerar Felix Fjällekborn.

Alla KIF-are hoppas att den sympatiske Stockholmaren får rätt på onsdag.

Dörrarna på Lombia släpper bara in 50 personer på onsdag. I november kommer dock 300 att tillåtas på matcherna.

Ni som inte kan se matchen live ser den på KIF-TV här.

https://play.staylive.se/kirunaif

 

Mattias Heikki