Dick Axelsson fortsätter i Väsby. FOTO: ERIK KRUSE

”Tjänstefel att inte fråga…” * Så lockades ”Dicken” att köra vidare * Sportchefen om lagbygget och nya spelarbudgeten

Nej, vi har inte sett det sista av Dick Axelsson i ligan.

Profilen har nu – kanske lite överraskande – gett klartecken för en ny säsong med Väsby.

– Det vore tjänstefel av mig att inte försöka och jag är väldigt glad att han är med på det här, säger sport- och klubbchefen Tom Tärnström.

Här pratar han om truppen, nya spelarbudgeten, det kommande samarbetet med Brödernas – och vad det betyder att hockeyprofilen kommer tillbaka.

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM * Best of 22/23 * Silly season-bilder

 

Det blåser nya vindar norr om stan.

Väsby går ju in i ett uppmärksammat samarbete med Brödernas nästa säsong och kommer i höst gå under namnet Brödernas Väsby IK Hockeyklubb.

Eller ja, samarbetet har redan börjat – men officiellt är inte namnbytet eller nya loggan helt klar ännu.

– Vi räknar med att ”branda” om oss första veckan i juni, säger sport- och klubbchefen Tom Tärnström. Avtalet är nu godkänt och kontrollerat av jurister så att allt blir rätt där.

Så vad kommer det betyda rent sportsligt och budgetmässigt?

Tom Tärnström är ärlig.

– Ja, vi kommer ha en högre spelarbudget, men vi får inte glömma bort att vi legat extremt lågt tidigare jämfört med de klubbar vi ska konkurrera med, säger han till hockeyettan.se.

Han fortsätter:

– Vi kommer absolut inte ladda på allt på massa spelare, det här är en helhet vi jobbar med. Det handlar mycket om att höja saker runt och omkring laget också, att lyfta hela den dagliga verksamheten. Det kan handla om hur vi reser, material och andra tjänster runt laget. Såna saker som gör att vi blir mycket attraktivare som klubb om det fungerar bättre utanför isen också.

Agenter – och en hel del spelare – är förstås medvetna om att nytt kapital är på väg in Väsby.

– Så är det, säger Tom Tärnström. Det är fler agenter som hör av sig nu med spelare och erbjuder spelar från en annan hylla som vi inte riktigt är vana med. Men det är också många budgivningar vi hoppat av i vår när vi insett ”nej, det är fan inte värt det”. Vi får inte tappa vår identitet och sätter vi jobbat på förut.

Men en hel del spets har i alla fall adderats till truppen senaste veckorna.

Tre tunga spelare som presenterats sista veckorna: Nikko, Axelsson och Rommel. 

Tom Tärnström, 35, inne på åttonde säsongen som sportchef, är öppen här.

– Dom värvningarna hade vi inte klarat av utan den här nya möjligheten vi har fått via samarbetet med Brödernas.

Onsdagens stora nyhet var förstås att Dick Axelsson kör en säsong till, men han kommer inte vara med från start på isen i höst.

Han kommer istället att jobba på klubbens marknadssida och träna för en ny comeback runt årsskiftet.

– Ja, tanken är att han kommer registreras i truppen redan nu och hålla igång med träningen för att sedan någon gång efter årsskiftet ansluta fullt ut och spela matcher. Det upplägget passar både oss och ”Dicken” bra, säger Tom Tärnström.

* Var han svårövertalad?

– Nej, faktiskt inte. Vi har haft en dialog under våren och träffats ett par gånger för att kolla av lite grejer. Han tyckte verkligen det var skitroligt i våras och vet nu vad det innebär att spela i klubben och ligan. Han tog förlusten här i i våras mot Kalmar riktigt hårt så man kände ju redan där att han kanske ville mera.

* Så du fick tidiga signaler att han kanske ville spela vidare?

– Det vore ju ett rent tjänstefel att inte försöka och ställa frågan, han gjorde verkligen skillnad när han kom in. Alla såg hur bra han var och fortfarande är. Jag är mycket glad att vi hittade en lösning här.

Tärnström ser heller ingen större nackdel med att Väsby får vänta på på ”Dicken” en bit in i säsongen.

– Det är ju en sån spelare man kan vänta på. Man vet aldrig, har vi kort om folk och skador kanske han gör några matcher i grundserien redan i höst, men annars är planen att han ska träna under hösten och få bättre förutsättningar att komma in i matchspel än vad han fick i våras. Man ska veta att tempot är högt i den här ligan och att alla vill trycka dit honom, så det är liksom inte bara åka ut på isen och glänsa från dag ett.

Dick Axelsson har gjort tolv säsonger i SHL och spelat två VM och ett OS för Tre Kronor.

Han lockades till Väsby i våras, strax efter att det nya samarbetet med Brödernas blev officiellt, och gjorde 13 poäng på 13 matcher i slutspelet.

***

Väsby har just nu två målvakter, sex backar och tolv forwards klara.

– Det är sju backar, vi har en till som är klar men inte presenterad, rättar Tärnström och skrattar.

Vad ska mer in då?

– En back och två forwards, men det finns ingen deadline, det får ta den tid det tar. Vi har som ambition att börja säsongen med sju backar och 13 forwards och avsluta den med åtta backar och 14 forwards.

* Till sist: är det HockeyAllsvenskan som gäller nu?

– Jo, det är det, det är inget att hymla om. Vi var tio minuter från att gå upp i våras, så det vore ju väldigt konstigt om det inte vore slutmålet med den här satsningen.

Text: PeO Larsson

* Uppdaterad version tisdag 6 juni: forwarden Filip Rydström har nu också förlängt avtalet med Väsby. Läs mer här!

LÄS MER: Försvarar samarbetet: ”Tycker inte deras intåg är kontroversiellt”

Tom Tärnström. FOTO: MIKAEL EINARSSON

Silly season-special i Hockeyettan våren 2023 * Klara övergångar * Förlängningar * Senaste surret