Blytung seger för Brödernas/Väsby

Hoppet om Hockeyallsvenskan lever för Brödernas/Väsby efter seger i måste-matchen hemma mot Halmstad med 3-2. Segern blev knapp men högst välförtjänt efter att laget verkligen gick för de tre poängen i den sista perioden. En period där laget förutom att göra två mål, även skapade mängder med kvalificerade målchanser.

– Vi lever för att dö en annan dag. Ännu en gång är vi inträngda i hörnet men löser det. Starkt, men vi är inte färdiga än utan behöver tre segrar till. Framåt mot Piteå, säger tränare André Smulter.

En intensiv matchvecka kan summeras. Den har givit två segrar samt en förlust och ett spel som pendlat mellan högt och lågt. Idag, i måste-matchen hemma mot Halmstad var insatsen återigen stark. Åtminstone inledningsvis. Där var den till och med urstark men laget avslutade istället den första perioden desto svagare. Den pigga inledningen för Brödernas/Väsby gav ett tidigt numerärt överläge som det inte tog mer än nio sekunder av, innan det var utnyttjat.

Det blev nästan en repris av segermålet i tisdags när Rasmus Sörgardt peggade upp för Fredrik Forsberg som fullkomligen smällde laget till ledningen.

Laget fortsatte sedan att pressa ner gästerna som verkligen var rejält nertryckta i skridskosulorna. Att inte Brödernas/Väsby var i ledning med mer än ett mål var nästan ett under och där pucken bland annat dansande på mållinjen.

Men lika dansant studsade pucken för gästerna mot slutet av perioden. Två gånger om till och med, så trots en stor hemmadominans under stora delar av perioden så var det inte långt borta att Halmstad gick till periodvila med ett oavgjort resultat i ryggen.

Brödernas/Väsby inledde den andra perioden nästan lika bra som laget gjorde i den första. Det skapades såväl halvchanser som de av större karaktär men pucken ville inte hitta vägen in. Och likt den första perioden så växte Halmstad in i matchen allt eftersom och fick till en del framstötar och därtill även en del ganska så giftiga avslut. Det var helt enkelt två bra målvakter som spelade på varsin ända av isen för utan dessa skulle det förmodligen vara fler inskjutna puckar än endast två efter de första fyrtio minuterna.

För Halmstad fick till slut in en kvitteringspuck och den satt efter en retur som Victor Olsson släppte åt sidan. Den hamnade ur hemmalagets synvinkel illa nog, rätt i gapet på en Halmstadsspelare, som smällde till direkt och sköt in kvitteringen.

Den sista perioden blev hemmalagets klart bästa när laget verkligen gick för att ro hem segern. Laget pressade ner Halmstad gång efter annan och de kvalificerade målchanserna avlöste verkligen varandra. Det kändes ett tag nästan som förgjort för Brödernas/Väsby att få in pucken, innan Henrik Rommel, till slut trädde in ledningspucken till 2-1. Det efter en fin aktion av Filip Barklund, som i Rasmus Rudslätts frånvaro (sjukdom), spelade tillsammans med Rommel och Wassenius. Det gjorde han väl och var den som tog initiativet när han gick runt kassen, och sedan spelade mot den bortre stolpen, där Henrik Rommel bara behövde sätta klubban till.

Men lika skönt som den satt, lika tungt var det när Halmstad, bara ett par minuter senare, kvitterade matchen för andra gången i matchen. Det efter att de tagit tillvara på ett numerärt överläge, åkt sig till ett friläge och sedan tryckt in returen.

Men Brödernas/Väsby gav aldrig hoppet förlorade och tuggade oförtrutet vidare. Det gav ett numerärt överläge och även fast det inte utnyttjades så fortsatte det offensiva trycket, även när Halmstad blev fulltaliga. Och i svansen av det kom till slut segerpucken när Carl Wassenius, från nära håll, tryckte in 3-2.

Vilt jubel i Renew Arena som äntligen fick skrika ut sin glädje och där publiken verkligen hjälpte laget fram ända till slutsignalen. Ett stenhårt defensivt arbete avslutade arbetsveckan för Brödernas/Väsby och det gav till slut det resultat som alla hade önskat sig.

För sammanfattningsvis så var det återigen lagets fina offensiva spel som lade grunden till segern. Spelet från i torsdags, i förlusten mot Hudiksvall, var som bortblåst utan istället var energinivån hög vilket till slut malde ner hallänningarna.

Lika svårt som det var att ta ut grislirarna efter den bleka insatsen i torsdag. Lika tufft var det idag, av helt omvända anledningen. Men jag landar i att ge tre grisar till Henrik Rommel som ledde laget bäst i offensiven och som hade en riktig bra dag med hög fart och stor pondus i anfallsspelet.

Två grisar tilldelas Fredrik Forsberg som skottade in ledningspucken och som där till var inblandad i många fler målchanser, framför allt i den sista perioden.

Sista grisen ges till Jacob Spångberg som var ett riktigt kärnkraftverk i de bakre leden och som även stod för en del fina offensiva tilltag och som borde blivit målskytt i den sista perioden om inte Halmstads målvakt stått för en riktigt vass räddning.

Men i övrigt var det en idel goda arbetsinsats från samtliga spelare men där jag vill ge en extra stjärna till Gilbert Gabor. Hans slit och skickliga tekningar, mot slutet av matchen när Halmstad gick för en kvittering, var verkligen en ynnest att skåda.

Efter denna sköna seger lever som sagt hoppet fortsatt kvar och där det faktiskt nu är tre lag, inklusive Brödernas/Väsby som har elva poäng på plats två till fyra i tabellen. Det är fem poäng bakom Kristianstad när tre omgångar återstår av kvalserien men där serieledarna möter samtliga dessa tre lag i slutomgångarna.