Kiruna AIF värvar finsk forward

AIFs sportgrupp jobbar på för högtryck, senaste signaturen att landa på pappret är den 26-årige spelskicklige centern Daniel Bäckström som valt att skriva på 1+1 för AIF.

Daniel är född i Helsingfors 1995 och skolad i de finska ungdomsligorna innan han flyttade till Sverige för att spela juniorhockey i Nacka. Där fick han även göra ett antal matcher i Hockeyettan innan han skickade flyttlasset över Atlanten för att bland annat spela collegehockey i USA.

I slutet av förra säsongen anslöt han till KRIF i Sverige igen där han hann göra 7 matcher i Södra Hockeyettan. Men nu är det alltså dags för den Norra serien och Kiruna AIF.

Hemsidan tog ett snack med Daniel:

Varmt välkommen till Kiruna och AIF!
Tack så mycket! Det känns väldigt bra att komma upp till Kiruna, nu ser man verkligen fram emot säsongsstarten.

Du väljer spel i AIF kommande säsong, hur gick tankarna?
Jag hade ett bra samtal med Ahti (Sportchef, reds. anm.) och har bara hört positiva saker om Kiruna AIF som förening, vilket påverkade mitt beslut. Klubben har haft stor framgång och jag vill vara med och uppnå målen som AIF har satt inför säsongen.

Vet du något om AIF och staden Kiruna sen tidigare?
Vet ej så mycket om Kiruna som stad men är bekant med norra Sverige och Finland sedan innan. Vet att AIF har producerat flera kända spelare under åren, och även att de har en riktigt stark supporterförening.

Du spelade juniorhockey i Sverige för att sedan åka över till USA där du blev kvar i 6 säsonger?
Jodå spelade 6 år där borta, varav 4 år på college, vilket var en otrolig upplevelse både hockeymässigt och utanför isen. Man utvecklades som hockeyspelare till en mer direkt spelare när man spelade på en liten yta.

Hur skulle du beskriva dig själv som hockeyspelare?
Ser mig själv som en intelligent center vars styrkor ligger i spelsinnet och klubbtekniken. Att jag effektivt hittar medspelare med passningar i offensiva zonen.

Tack för du tog dig tid och lycka till i vinter!
Stort tack, nu längtar man tills säsongen drar igång.

Läs mer om Daniel på Eliteprospects.