Fredriksson frälste AIF

Oskar Fredriksson satte två puckar och Joakim Nilsson en mot Strömsbro.
Foto: Roland Nutti.

Första matchen i dubbelmötet mot Strömsbro spelades under lördagen. AIF fick tillbaka viktige Oskar Fredriksson och både Marcus Rhodin och Samuel Hou Gustafsson som utgick senast mot Hudiksvall var återställda och speldugliga. Däremot saknades Elias Klockare.

AIF började också bra med en snabb spelvändning av Homjakovs och Bäckström redan efter 40 sekunder utan att lyckas få in trissan i nät. 3.46 kom 1-0 efter en rejäl bjudning av AIF som drällde med ett uppspel och hemmalaget var inte sena att utnyttja läget. Efter 11.34 utökade Strömsbro till 2-0 på en riktig myra från sargkanten. Den borde Aleksanteri Heiskanen mellan stolparna ha tagit men han spelade upp sig rejält efter det och höll AIF kvar i matchen, bland annat tog han ett friläge efter drygt femton minuter. AIF blev tillbakatryckta i slutminuterna av perioden och 3-0 kom efter en spelvändning genom ett skott från slottet. Ett blytungt mål att få i baken och det kunde i

nte bli värre för AIF i andra perioden efter en väldigt blek första runda.

Och det var ett nytt AIF som kom ut i andra perioden. De svartgula tog tag i händelserna och skaffade sig ett numerärt överläge. Firma Nilsson-Fredriksson skapade flera farligheter och tillslut träffade Oskar Fredriksson ribban, behöll pucken i anfallszonen och serverade Joakim Nilsson med en fin krosspassning genom zonen. Nilsson nöp till direkt från tekningscirkeln och det var 3-1 på tavlan efter 1.52. AIF redde sedan ut ett numerärt underläge och 3-2 kom genom Anton Fält som följde med upp i en spelvändning. Arturs Homjakovs hittade en släpande Fält i slottet som snyggt placerade skottet i gubbhörnet. Heiskanen i målet gjorde sedan en sanslös räddning efter drygt 12 minuter när han lyckades stoppa pucken bakom huvudet liggandes på isen. Daniel Bäckström satte kvitteringen till 3-3 efter 16.25. Kalle Koivuniemi drev upp pucken efter kanten och serverade Bäckström framför mål. Skotten 6-10 och AIF styrde det mesta av spelet.

Tredje perioden blev en svängigare historia där lagen ville vinna men samtidigt inte blotta sig bakåt. AIF skapande ett par chanser genom Rihards Puide och Anton Fält men hemmalaget tog åter ledningen efter 10.27. Strömsbro hade bra tryck ett par byten och man tog vara på chansen fram till 4-3 genom ett avslut i slottet. AIF studsade dock tillbaka nästan omgående i ett numerärt överläge. Marcus Runnkvist vann tekningen och Philip Kemi hittade Oskar Fredriksson som dunkade in 4-4 efter 11.30. Lagen hade sedan ett par halvchanser att avgöra, Strömsbro snurrade runt i AIF:s zon sista minuten men det var 4-4 efter full tid.

Förlängningen blev rena vilda västern och lagen bytte målchanser med varandra. Heiskanen klev upp stort och tog tre bra lägen inledningsvis innan Rihards Puide och Oskar Fredriksson fixade chanser för de svartgula. Slutligen fick straffar skilja lagen åt. Oskar Fredriksson började och han satte snyggt pucken i mål på stötsidan bakom Adam Matsson. Sedan följde fem straffmissar på rad och AIF tog bonuspoängen. Skotten totalt 33-31 till AIF. Returmöte i Gävle redan imorgon söndag.