25 bästa värvningarna i ligan * Här är expertens val * Om nummer ett: ”Det är en wow-värvning” * Kommentarer om alla!

Bästa värvningarna i ligan inför kommande säsong?

Vi gav experten Mikael Mjörnberg det tuffa uppdraget.

Här är hans topp 25!

– Det är en wow-värvning, skriver han om nummer ett.

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM * Best of 22/23 * Silly season-bilder

 

Det har, som vanligt, dansat in massor av heta värvningar i Hockeyettan i vår och sommar.

Men vilka spelare är egentligen ligans bästa nyförvärv? 

Hm, det beror förstås lite på var man har sympatierna. 

Men ansedda experten Mikael Mjörnberg, 41, som bevakat Hockeyettan i över tio år, är objektiv och har inga favoriter någonstans.

Därför gav vi Mjörnberg – som förra säsongen tog ut både Veckans Lag och säsongens lag 22/23 här – det svåra uppdraget.

– Utse ligans 25 bästa värvningar, sa vi.

Efter en del grubblande och tänkande är han nu klar.

Så – här är Hockeyettans 25 vassaste värvningar, enligt Mjörnberg.

* 25. Lucas Thorstensson, 21, back

Från Brödernas Väsby till Hudiksvall

Väsby har slagit sig ihop med Brödernas för att storsatsa och valde att gå en annan väg på backsidan än med den tekniske spetsbacken. Det fick Hudiksvall att hugga och Thorstensson kan förväntas fylla en stor roll i en backuppsättning som till stora delar byggs om från fjolåret. Han blir en tillgång i powerplay och kommer det totala genombrottet i vinter är han bara på genomresa mot Hockeyallsvenskan.

Lucas Thorstensson. FOTO: MIKAEL EINARSSON

* 24. Alex Ek, 26, forward

Från HC Dalen till Huddinge

Huddinge behövde rutin och det är just vad de har hittat i Alex Ek som flyttar tillbaka till Stockholm efter en lång karriär i förskingring. 26-åringen har skaffat sig erfarenhet från flera olika klubbar i Hockeyettan och under sina år hunnit visa upp många olika sidor. Han kan vara den som jobbar hårt och går i bräschen lika gärna som den som spottar in poängen. Det blir viktigt i Björkängshallen i vinter.

Alex Ek. FOTO: MARCUS VILSON

* 23. Elias Lindgren, 21, back

Från Lindlöven till Vimmerby

Backen fick ett riktigt genombrott som poängspelare i vintras när han styrde och ställde i Lindlövens powerplay och levererade både smörpass och distinkta skott. Nu väntar spel i söderserien med ett Vimmerby där han dessutom återförenas med brorsan Oskar (som passande nog också hade ett genombrott som poängback den gångna säsongen). Det är många förutsättningar som ligger helt rätt för att Elias Lindgren ska fortsätta sin positiva utveckling.

Elias Lindgren. FOTO: HASSE PERSSON

* 22. Linus Skager, 23, forward

Från Kalmar till Forshaga

Den skicklige anfallaren fick sitt ordentliga genombrott som poängproducent i ett topplag säsongen som gick, men körde på grund i kontraktsförhandlingarna med Kalmar och kom aldrig till någon konklusion med klubben han helst ville spela för. Den allsvenska dörren stod öppen, men nu blir det alltså en flytt hem till Värmland och moderklubben Forshaga där han naturligtvis blir en stor stjärna. Frågan är bara hur länge. 23-åringen lär ha en telefon som ystert börjar ringa så fort större klubbar får luckor att fylla i sina trupper längre fram i höst.

Linus Skager. FOTO: LEIF HELLERIN

* 21. Patrik Elfsberg, 29, forward

Från Borlänge till Falu IF

Att centern 29 år gammal väljer en flytt tillbaka till moderklubben, en nykomling utan några resurser, indikerar förstås att hockeyn inte längre kommer i första hand. Med det gör inte Elfsberg till en sämre spelare eller en mindre viktig värvning för Falu IF. Under en lång och gedigen karriär har centern spelat med Hockeyettans topplag och haft bokstav på bröstet sju av sina nio säsonger i ligan. Han ska bidra med både poäng och ledarskap hos nykomlingen och kommer vara lagets viktigaste spelare.

Patrik Elfsberg. FOTO: ERIK KRUSE

* 20. Filip Persson, 22, back

Från Västerås till Kristianstad

Efter en ordentlig genombrottssäsong som spetsback i Halmstad lämnade 22-åringen för en allsvensk chans i Västerås i samband med vårens transferdeadline. Men i skada kom i vägen och i slutändan blev det aldrig fler än tre matcher i gulsvart för den skicklige backen. Nu återvänder han till Hockeyettan, i en förväntat ganska stor roll hos Kristianstad som norpade honom framför näsan på Halmstad. Det ska bli väldigt spännande att följa den fortsatta utvecklingen.

Filip Persson. FOTO: JIMMY GERDIN

* 19. Oscar Pentler, 24, forward

Från Östersund till Wings

Leveransen på allsvensk nivå har uteblivit trots flertalet försök med Almtuna och Östersund, men rutinen därifrån är viktig i Hockeyettan och Oscar Pentler var en tongivande kraft i det lag som tog Östersund till finrummet för några vårar sedan. Att han ska ta vid där han slutade och producera poäng i Hockeyettan östra behöver man nog knappast känna någon tvekan kring. Frågan är bara om han är för bra för Wings, klubben har ju på senare år haft svårt att behålla spelare av dignitet och spelarförlusterna har varit massiva under säsong.

Oscar Pentler. FOTO: MARIA PAULSSON

* 18. Robin Höglund, 30, forward

Från Boden till Borås

Västgötarna hade redan Albin Storm, nu kompletterar de dessutom med Robin Höglund och framstår med ens som ett av lagen som har potential att bli riktigt elaka till vintern. Närheten till familjen lockade 30-åringen söderut efter några gedigna år i Boden och han framstår som en riktigt skarp värvning. Kan producera poäng, men är framförallt en burdus herre som i sina bästa stunder är en mästare på att neutralisera motståndarnas främsta spelare. 

Robin Höglund. FOTO: OLIVER ÅSTRÖM

* 17. Tobias Björklund, 28, back

Från Tingsryd till Forshaga

Trots att alla färdigheter finns där har backen haft lite svårt att riktigt få fotfäste i Hockeyallsvenskan och den gångna säsongen i Tingsryd var väl i ärlighetens namn ingen höjdare. Men i Hockeyettan har Tobias Björklund visat vid upprepade tillfällen att han är en spelskicklig poängback som excellerar på nivån, kanske framförallt under sina säsonger i Mariestad. Nu vänder han hem till Värmland och blir naturligtvis en nyckelspelare för Forshaga.

Tobias Björklund. FOTO: ERIK KRUSE

* 16. Joel Thulin, 23, forward

Från Hanviken till Mariestad

Tillhör man de främsta poängspelarna i hela ligan och får chansen som inlånad till Djurgården är det klart att större Hockeyettan-föreningar får upp ögonen och Mariestad var tidigt ute och lyckades knyta till sig Thulin inför kommande säsong. Planen är att han ska vara en av dem som verkligen går i bräschen för lagets offensiv och med tanke på vad han visade upp den gångna vintern finns det fog för den typen av förväntningar. Blir intressant att se övergången från östra till västra serien och hur den påverkar hans leverans.

Joel Thulin. FOTO: ERIK KRUSE

* 15. Daniel Fahlström, 28, målvakt

Från Kristianstad till Nyköping

”Underbart är kort” sjöng en välbekant svensk skald en gång om den svenska sommaren och samma sak kan väl i ärlighetens namn också sägas om Daniel Fahlströms allsvenska karriär. Efter att år efter år ha bultat på den allsvenska dörren utan att släppas in kom tillslut chansen hos Kristianstad. Keepern tog den dessutom och gjorde det riktigt bra när speltiden gavs. Men sen hände…ingenting. Sådan är branschen ibland, det finns ingen rättvisa och inför kommande säsong värvas en av Hockeyettans bästa tillbaka till Nyköping igen.

Daniel Fahlström. FOTO: LASSE JANSSON

* 14. Gilbert Gabor, 27, forward

Från HC Banska Bystrica till Brödernas Väsby

Det är något speciellt med att Gabor har Väsby som moderklubb, men aldrig har representerat klubben i a-lagssammanhang och nu återvänder för att vara en del av storsatsningen mot Hockeyallsvenskan. Bortsett från en kort allsvensk utflykt till Västervik har forwarden spenderat de senaste säsongerna hemma i den slovakiska högstaligan och måste betraktas som en rutinerad pjäs som kommer in. En spelare som både kan göra poäng och röra om i grytan.

Gilbert Gabor. FOTO: MIKAEL EINARSSON

* 13. Lukas Söderlund, 23, forward

Från Tingsryd till Surahammar

Gräset är inte alltid grönare på andra sidan. Söderlund tog en välförtjänt chans hos Tingsryd i samband med transferdeadline, men ur en ganska liten roll var det svårt för den typen av spelare som han representerar att riktigt göra sig rättvisa. Nu återvänder Söderlund till Surahammar och positionen som lagets stjärna. Det är där han gör sig bäst, det är där han trivs och det är där vi vet att han har potentialen att prygla in mål och poäng. En av ligans potentiella skyttekungar inför kommande säsong.

Lukas Söderlund. FOTO: EVALENA RAMBERG/RAMBERGARNA AB

* 12. Melker Iversen, 26, forward

Från Halmstad till Visby/Roma

Centern har spenderat hela sin seniorkarriär i Halmstad som en del av den omtalade stommen som lyft klubben och har väl kanske inte flugit under radarn, men fått långt ifrån så mycket cred som han förtjänar. Det är en spelare som alltid gör sitt jobb, vars slit gör omgivningen bättre och som dessutom har attributen för en kompetent poängspelare. Med andra ord, det är inte konstigt att Visby-bossen André Lundholm fiskat efter Iversen i flera år och slutligen lyckades få napp.

Melker Iversen. FOTO: SOFIE ALEXANDRA KITTERØD

* 11. Joni Nikko, 29, forward

Från Borås till Brödernas Väsby

Det går inte alltid jättefort, men den rutinerade finländaren har den där specialförmågan att nästan alltid vara på rätt plats vid rätt tillfälle och avslutar väldigt kompetent. En tilltänkt målskytt som spetsar storsatsningens offensiv och har med sig erfarenhet från både Mestis och framförallt Liiga i bagaget. 24 mål på 33 matcher i söderserien ifjol talar sitt tydliga språk om vad vi kan förvänta oss av finländaren.

Joni Nikko. FOTO: ANDERS GUSTAFSSON

* 10. Isak Pantzare, 27, back

(Lån) Från Tingsryd till Boden

Senast Pantzare spelade i Hockeyettan var säsongen 17/18 när han som en poängstark pjäs var med och tog Borlänge hela vägen till kvalserien mot Hockeyallsvenskan. Sedan dess har han hållit till på högre nivå, med IK Oskarshamn, Mora och Tingsryd. Han är trots sin ringa storlek en bra allsvensk back och det är uppenbart så att Tingsryd inte helt vill släppa greppet om honom då de skrivit kontrakt och sedan lånat ut honom till Boden över säsongen. I det hårdsatsande norrgänget blir han en nyckelfigur.

Isak Pantzare. FOTO: EVALENA RAMBERG/RAMBERGARNA AB

* 9. Linus Rotbakken, 31, back

Från Östersund till Brödernas Väsby

31-åringen har gjort 340 matcher i Hockeyallsvenskan för Almtuna, BIK Karlskoga och Östersund. Hos de senare var han dessutom lagkapten säsongen som gick. Lägg till detta att han var med och spelade upp Östersund från Hockeyettan för två säsonger sedan och det är en back med precis de erfarenheter som Brödernas Väsby i sin strävan att snabbt klättra i seriesystemet behöver. Där andra i linupen kommer stå för det riktigt flärdfulla kommer Rotbakken in med trygghet och rutin.

Linus Rotbakken. FOTO: MARIA PAULSSON

* 8. Henrik Rommel, 29, forward

Från Troja-Ljungby till Brödernas Väsby

Naturliga målskyttar är svåra att hitta, men Henrik Rommel är definitivt en av dem som får betraktas som spetsmaterial i gebitet. Han har stått som sylvasst powerplayhot i Hockeyallsvenskan och senast han spelade för Väsby blev det sanslöst vassa 24 kassar och totalt 50 poäng i seriespelet innan han följde upp med ytterligare 19 poäng i slut- och kvalspel. Nu vänder han tillbaka till Stockholm efter en mellansäsong i Ljungby. Det doftar succé lång väg.

Henrik Rommel. FOTO: LEIF HELLERIN

* 7. Mattias Persson, 38, forward

Från Rungsted Seier Capital till Troja-Ljungby

Om det berodde på att de hoppas att han fortfarande är en poängspruta av rang eller ren nostalgi är svårt att avgöra, men när Troja-Ljungby ordnade en insamling för att fixa de pengar som behövdes för att landa den åldrande forwarden som supporterspelare sprutade fansen in stålarna på nolltid. Nu blir det lite upp till bevis. I sin prime var Persson en spelare som öste in mål och poäng i Hockeyallsvenskan inte bara för Troja utan även för Malmö Redhawks. 66 SHL-matcher finns också på meritlistan. Nu ska 38-åringen efter sex raka (poängstarka) säsonger i den danska högstaligan knyta ihop karriären i Hockeyettan. Det är klart att förväntningarna är höga.

Mattias Persson. FOTO: FREDRIK SKOG

* 6. Anton Johansson, 24, forward

Från Troja-Ljungby till Visby/Roma

När de flesta trodde att han krattat vägen till Hockeyallsvenskan, ja då valde centern en returtripp till Visby. Anton Johansson tillbaka till ögänget är inte bara en av säsongens bästa värvningar, det är också en av de mest oväntade. 24-åringen växte under säsongens gång till en av Troja-Ljungbys bästa spelare, inte minst mot slutet när matcherna verkligen började hetta till. Senast han var i Visby (säsongen 21/22) var han bra. Den här gången kommer han vara ännu bättre.

Anton Johansson. FOTO: LEIF HELLERIN

* 5. Emil Lindblom, 23, forward

Från Kalix till Boden

Hockeyettans stora poängkung från den gångna säsongen har varit ryktenas man under våren. Det har talats om hett intresse från Hockeyallsvenskan, Hockeyettans storklubbar som tassat försiktigt kring honom och så vidare. Tillslut valde han ändå att stanna i Norrland och göra flytten till Boden. Där blir han omedelbart en nyckelpjäs i offensiven och en sevärd spelare i Joakim Fagervalls lag. I Kalix hade Lindblom ofta egenskapen att en match inte kunde vara över förrän han hittat in i poängprotokollet. Han tog sig in där hur det än såg ut. Fortsätter han på det spåret kan det ta Boden långt.

Emil Lindblom. FOTO: OLIVER ÅSTRÖM

* 4. Wictor Ragnewall, 30, målvakt

Från Troja-Ljungby till Kristianstad

Vill man vara riktigt cynisk skulle man med elak tunga kunna framhärda att Troja-Ljungby drev Ragnewall in i famnen på den bittra rivalen. Parterna kunde efter fem starka säsonger tillsammans inte enas ekonomiskt och gick skilda vägar trots att de nog i grund och botten fortsatt ville samarbeta. När Kristianstad sedan blev klara för Hockeyettan gick det ganska fort. I vinter ska Ragnewall, en av Hockeyettans allra bästa målvakter, alltså spela på andra sidan i det så heta toppmötet som skapade svallvågor i ligan för ett gäng säsonger sedan. Det blir sannerligen en historia att följa.

Wictor Ragnewall. FOTO: MARCUS VILSON

* 3. Tobias Sandberg, 29, målvakt

Från Vita Hästen till Mariestad

En säsong i Hockeyallsvenskan fick räcka. När Vita Hästen gick i konkurs valde Tobias Sandberg att återvända ”hem” till Mariestad. Det innebär kort och koncist att en av ligans främsta är återbördad till Hockeyettan igen. Rutinerade Sandberg behöver ingen närmare presentation, det är en vinnare som mår bra av att stå mycket och ofta blir bättre ju mer som står på spel. En keeper som kanske inte är den mest tekniskt fulländade men som verkligen kan konsten att spika igen. En garant för att Mariestad kommer bli bra i vinter.

Tobias Sandberg. FOTO: ERIK KRUSE

* 2. Victor Crus Rydberg, 28, forward

Från Kalmar till Karlskrona

Kontraktet för fortsatt spel i Kalmar var påritat och klart, men när klubben hastigt och lustigt fick ta över den allsvenska platsen från Kristianstad fick klubben och Crus Rydberg inte ihop helheten och skilsmässan var ett faktum. Gissa om Michael Sundlöv i Karlskrona studsade och gjorde glädjekrumbukter över det? Nu föll en av ligans stora stjärnor, en pådrivare och potent poängmakare rakt ner i knäet på honom. Det blir lite ovant att se Crus Rydberg i en annan tröja en Kalmars till en början, men här har Karlskrona gjort en väldigt stark värvning.

Victor Crus Rydberg. FOTO: LEIF HELLERIN

* 1. Fredrik Forsberg, 27, forward

Från Djurgården till Brödernas Väsby

Allt sedan Brödernas kom dragandes med sina hamburgarpengar in i Väsby har sportchefen Tom Tärnström talat varmt om att de tillförda resurserna gett honom möjlighet till kontinuitet. Att han med pengarnas hjälp kunnat behålla spelare som normalt varit förlorade till andra. Den synen har också genomsyrat lagbygget, men det har blivit några slantar över till annat också. Som till en riktig stjärnvärvning som Fredrik Forsberg. Forwarden som så sent som i våras stod för sudden-avgörandet i Djurgårdens sjätte finalmatch mot Modo. Forwarden som gjort flera SHL-säsonger för Leksand och som vet precis var målet är beläget. Det är en wow-värvning.

Fredrik Forsberg. FOTO: JOSEFIN DEGERMAN

* LÄS MER: Experten listar: 15 spelare som kan slå igenom

* LÄS MER: Experten listar: 15 tänkbara fyndvärvningar

Superguide för säsongen 23/24 * Spelschemat för grundserierna * Då startar Allettorna och Vårserierna * Slutspelet – förutsättningar och matchdatum