Tord Lundström – AIF Hjälte

Tord ”Todde” Lundström, en av de allra största spelarna som någonsin fostrats i Kiruna AIF. När det gäller antal SM-guld så har han flest i landet, hela 9 titlar som han lyckats skrapa ihop med sitt Brynäs. Lägger vi därtill 6 VM-medaljer, över 200 landskamper i bland annat VM, OS och Canada Cup samt spel i NHL så kan man börja förstå digniteten av “Todde”.

>> Buda hem “Toddes” signerade AIF-tröja med #11 på Facebook <<

Karriären startade på 50-talet i den klassiska hockeyladan Matojärvi. 1960 fick Tord plats i Kiruna AIFs A-lag där han spelade till säsongen 62/63 då han slog igenom på allvar med 32 mål på 20 matcher. Detta gjorde såklart att klubbarna i högre divisioner fick upp ögonen för den 18-årige ynglingen från Kiruna. Valet föll tillslut på Brynäs som på den tiden räknades lite som en lillebror till de andra Gävleklubbarna i högsta serien, Strömsbro och Gävle GIK, där de senast nämnda redan hade hunnit ta en SM-titel några år tidigare.

Todde blev lite av en pionjär och var den förste i en lång rad av tongivande Kirunaspelare som efter honom har dragit på sig Brynäströjan. Hans karriär i Brynäs sträckte sig från 1963 till 1979 förutom en liten avstickare till Detroit Red Wings 1973. En sejour som bara blev 11 matcher lång då Tord åkte på en skada som ledde till ett uppehåll. Han avlutade den säsongen i London Lions innan han åkte hem till Sverige och Gävle igen.

Tord har gjort 453 matcher i Brynäströjan och hans facit landade på hela 331 mål och 298 assist, totalt 629 poäng. Han blev av fansen blivit framröstad till Brynäs bästa spelare genom tiderna och hans tröja #6 hissades i Gavlerinken (numera Monitor ERP Arena) 1979 och pensionerades samtidigt, vilket innebär att ingen spelare kommer att få bära nummer 6 i klubben igen. Han är dessutom invald i IIHF Hall of Fame.

En kort sammanfattning av en fantastisk karriär som vi hade kunnat skriva hur mycket som helst om. En makalös spelare men trots det ändå blygsam på det där sättet som bara Kirunabor kan vara. Och det var på Matojärvi, med Kiruna AIFs klubbmärke på bröstet allt en gång startade.

Hemsidan tog ett snack med Tord:

Vad var det som gjorde att du fick upp ögonen för hockey och hur kom det sig att du själv började spela?

Jag hade nära till isbanan på Matojärvi när jag växte upp och idrott var den huvudsakliga sysselsättningen för ungdomar i Kiruna på den tiden. Att det blev just ishockey för mig hade bröderna Määttä en stor inverkan på.

Bland annat minns han när “Garvis” Määttä blev nationalhjälte 1957 då han slog in den numera klassiska kvitteringen till 4-4 mot Sovjet som innebar VM-guld för Sverige det året

Var AIF det självklara valet som klubb då?
Ja!

Vad är ditt starkaste minne från Kirunahockeyn?
Kvalet 58/59 när AIF tog sig upp till Division 2 efter att säsongen innan halkat ner i trean.

Hur var det med de klassiska Kirunaderbyna, var det samma rivalitet och stämning på planen som på läktarna och stadens arbetsplatser? Att det var de matcherna man verkligen inte fick förlora under säsongen?
Ja, då var det verkligen arbetarna mot tjänstemännen och matcherna betydde otroligt mycket.

Du spelade några A-lagssäsonger i ett väldigt ungt AIF och lämnade Kiruna för Gävle redan som 18-åring, varför föll valet på Brynäs? Fanns det intresse från andra klubbar?
Det fanns intresse från 5-6 olika klubbar men Brynäs hade precis som AIF ett ungt lag som de satsade på, och det kändes väldigt intressant.

Du har nio SM-Guld med Brynäs, är det något av dessa som sticker ut lite extra?
Ja, det första SM-guldet från 1964, dels för att det var det första guldet och dels för att det då inte skulle gå att slå Djurgården med sina storstjärnor, men vi lyckades.

Även tre silver och tre brons från VM finns i medaljskörden. Guldet var i princip omöjligt att vinna eftersom Sovjetunionen dominerade hockeyn då. Hur var det att möta ryssarna? Vad gjorde att de var så bra?
De hade helt andra förutsättningar och var heltidsproffs. Jag minns att de åt mycket vita Läkerol också.

När vi pratar internationell hockey så måste vi även nämna Canada Cup 1976 och Maple Leafs Gardens.
Ja, helt otroligt. Hyllningarna av Börje Salming är ett riktigt starkt minne.

Hur är ditt engagemang i hockeyn idag? Följer du fortfarande dina gamla lag?
Jag följer mina gamla lag men enbart via TV och tidningarna nuförtiden.

Brukar du besöka Kiruna? När var senast du var upp.
Nej det händer inte så ofta. Senast var nog i början på 2000-talet.

Slutligen, vill du hälsa något till alla hockeyfans som läser detta?
Fortsätt att inspirera ungdomar till att börja med hockey.

Tack för att du tog dig tid att svara på frågorna och för de signerade tröjorna som vi nu kommer att ge våra och dina fans en möjlighet att ha i sin ägo.

Signerad matchtröja

Nu finns även chansen att buda hem en AIF-tröja signerad av Tord Lundström, budgivning sker på Kiruna AIF Ishockey på Facebook.

Budgivningen avslutas på tisdag 31/8 19:00,