Tålamod ska löna sig för Hanhals

Långsiktighet och tålamod är nyckelord för Hanhals när laget i år gör sin andra säsong i Hockeyettan. Efter ett års uppehåll är Niclas Högberg tillbaka som tränare för Kungsbackalaget. Utöver tränarsyslan kommer Högberg att jobba inom föreningen.

– Det ska bli jättekul! När vi gick upp i Hockeyettan hade jag ett jobb som inte gjorde det möjligt att följa med laget upp. Jag skulle dessutom bli pappa för tredje gången, så jag hade inget annat val än att kliva åt sidan, säger han.

I fjol klarade Hanhals kontraktet med fem poängsmarginal. Högberg är dock försiktig med att höja målsättningen. Istället vill han fokusera på hur Hanhals kan bli bättre över längre sikt.

– Jag vill vara sparsam med att hajpa. Hockeyettan är en tuff serie och en tuff miljö. När vi gick upp från tvåan till Hockeyettan var vi färdiga med tvåan. Vi hade kvalat några år och organisationen var på plats. Nu måste vi se oss i spegeln och tåla var vi är just nu. Vi vill etablera oss genom att ta små steg varje dag.

På spelarfronten har det skett en del förändringar. Skicklige målvakten Andreas Ljunggren har lämnat för spel i Tingsryd. Dessutom finns centrarna Pontus Gulldèn och Mattias Skoog inte kvar.

–  Jag vill inte prata om spelare vi inte har, men tre centrar har lämnat och det hade varit kännbart för alla lag. Möjligtvis var truppen lite spetsigare i fjol, men den är jämnare i år. Det gäller att välja vilken väg man ska ta och nu bygger vi ett lag från grunden.

– Alla tränare drömmer väl om att ha spets i truppen, men vi försöker skapa en miljö där spelarna kan bli bättre varje dag. Det är en bra grupp vi har och killarna vet vad de vill, säger Högberg.

I Göteborgsområdet är Frölunda ensam på tronen, men i och med att Göteborgshockeyn saknar representation i Allsvenskan och Hanhals är enda Göteborgslaget i Hockeyettan är man tvåa i hierarkin.

– Vi har ett bra samarbete med Frölunda bakom kulisserna. Ungdomshockeyn i Göteborg är stor, men det blir ingen effetkt av den. Det är en storstad och det borde finnas fler lag högre upp i seriesystemet. Fler lag skulle öka rivaliteten, men som det är nu är vi ensamma bakom Frölunda.

För Hanhals väntar tuffast tänkbara motstånd i premiären när man tar emot Kristianstads IK. En tuff start på vad som kan bli en tuff säsong, som för Hanhals del handlar om att hänga kvar i Hockeyettan.

– Det är säkert tio lag som vill ta sig till Allettan. För vår del handlar det om att ta några år, överleva och etablera oss, avslutar Högberg.

 

/ Anton Gustavsson

Foto: Hanhalsif.se