Veckans Lag #6 – här är expertens val * ”Syns så tydligt att han har en nivå till i sig” * Kommentarer om alla spelare * ”Få mäter sig med hans speed”

Då lägger vi en ny, intensiv vecka bakom oss.

Vilka spelare stack ut lite extra under förra veckans alla matcher?

Experten Mikael Mjörnberg har funderat klart. 

Här är Veckans Lag #6.

STÖTTA DIN KLUBB  * 500 kr till ditt lag för varje årsabonnemang

 

Måndag betyder ju alltid Veckans Lag här och det är såklart inget undantag den här gången.

Experten Mikael Mjörnberg väljer att lyfta fram följande sex spelare från dom omgångarna som spelade förra veckan. 

Här är säsongens artonde Veckans Lag (vecka 6) med kommentarer om alla utvalda spelare.

MÅLVAKT:

* Johannes Sundström, Piteå

Piteå har våldsamma problem med målskyttet, men vad gör det att man bara får in en, max två, puckar i matcherna när man har en burväktare som Sundström längst bak? 22-åringen hade en alldeles lysande helg där han först motade 22 puckar och höll nollan mot Vallentuna för att sedan göra en riktigt vass insats i toppmatchen mot Brödernas/Väsby (seger 2-1). Christian Holmblads direktbomb som slank in högt hade han ingen chans mot, men allt annat hade keepern full koll på och med 22 nya räddningar ledde han sitt lag till helgens andra raka seger.

Sundström. FOTO: OLIVER ÅSTRÖM

BACKAR:

* Philip Alftberg, Tranås

Den allsvenskt meriterade 27-åringen har haft en lite strulig säsong med skada som gjorde att det inte blev fler än elva matcher i danska Herlev, men har kommit hem till Sverige och verkligen börjat bli varm i kläderna i Tranås. Det syns så tydligt att han har en nivå till i sig och han har bidragit med riktigt bra backspel över hela banan den senaste tiden. Alftberg har bra lösningar på trånga situationer och ser ut att passa bra in i det spel Tranås vill spela Mot Karlskrona var han oerhört stabil på banan. Ytterligare ett starkt nytillskott under säsong.

Philip Alftberg. FOTO: CALLE LYCK

* William Alftberg, Vimmerby

När storebrorsan kommer in i ligan och börjar leverera kan lillebrorsan förstås inte vara sämre. Speciellt inte när Vimmerby dessutom valt att sälja av sin bäste back Oskar Lindgren till allsvenskan vilket i praktiken innebär att alla andra backar i truppen måste steppa upp och ta större ansvar. William Alftberg har med andra ord många morötter att inspireras av och gjorde så till helgens drabbning med Mariestad där han var inblandad i det mesta av det bästa och där hans obevekliga 2-1-mål där han gick stenhårt på egen retur står ut.

William Alftberg. FOTO: LEIF HELLERIN

FORWARDS:

* Alexander Bergström, Karlskrona

Gåtan Karlskrona inkasserade två nya förluster och fick bara med sig en ynka poäng från veckan som gick. Läget i botten av tabellen är utsatt, men efter några ganska svaga insatser visade de haussade favoriterna i alla fall känslor och intensitet i veckans matcher och det var veteranen Bergström som gick i bräschen. Han öppnade matchen mot Tranås med att smälla på och ta ledartröjan. I slutändan var det också den forne OS-spelaren som sköt poängen till Karlskrona med ett tjusigt kvitteringsmål. Det var samma sak i förlustmatchen (2-3) mot Kristianstad. Bergström rev, slet visade känslor och hittade in i målprotokollet. Är det någon som kan få det att vända för Karlskrona är det han.

Bergström. FOTO: LEIF HELLERIN

* Alfred Aalto, Eskilstuna Linden

Andra gjorde fler mål, men frågan är om någon annan forward i hela Hockeyettan sköt viktigare kassar veckan som gick. Eskilstuna Linden var på väg mot förlust i straffläggningen hemma mot Segeltorp när Aalto som sista man klev ut på isen och kvitterade tillställningen för att bara minuter senare skicka in straffen som avgjorde allt. Rent krasst, 20-åringens kliniska straffskytte räddade förmodligen Lindens dröm om att kunna undvika negativt kval. En förlust hade kunnat bli spiken i kistan för laget. Att forwarden som står för ett genombrott i Hockeyettan den här säsongen även hittade nätet tidigare i matchen försämrar inte direkt hans aktier.

Aalto. FOTO: ERIK KRUSE

* Kevin Engvall, Kristianstad

Forwarden lämnade Troja-Ljungby lite med svansen mellan benen efter svårigheter att omsätta sin potential i offensiv leverans. Det släppte liksom aldrig för honom, men kanske är han på väg att få en betydligt bättre start i sin nya klubb. I veckan öppnade Engvall sitt målkonto i Kristianstad och visade vägen till seger borta mot Vimmerby för att sedan vara i allra högsta grad delaktig i det mesta av det bästa hans lag åstadkom hemma mot Karlskrona. Skridskoåkningen som ledde honom fram till det urtjusiga 1-1-målet var en stilstudie i hans främsta styrka som hockeyspelare. Få mäter sig med hans speed när han får upp glöden under skridskorna.

Engvall. FOTO: LEIF HELLERIN

OMNÄMNANDE:

* Alvesta sköt sig upp i serieledning med två ordinarie backar

Nykomlingen Alvesta fortsätter att gå från klarhet till klarhet den här säsongen, men när laget besegrade Huddinge med 6-4 på lördagseftermiddagen och på så sätt klättrade upp i serieledning i den södra vårserien skedde det under extraordinära former. Laget kom till spel med endast fem backar varav en var en junior (Olle Johansson) som alternerat i J20-laget under säsongen och två var forwards. Alvesta hade av olika anledningar bara två ordinarie backar med sig och saknade bland annat rutinerade pjäser som Måns Hermansson och William Wennström. Att under den typen av omständigheter ändå leverera i en så pass svår bortamatch är inget annat än imponerande.

ARKIV: ALLA VECKANS LAG 2023/24

LÄS MER: Veckans Lag #39 – de kom med i säsongens första lag

LÄS MER: Veckans Lag #40 – de kom med i säsongens andra lag

LÄS MER: Veckans Lag #41 – de kom med i säsongens tredje lag

LÄS MER: Veckans Lag #42 – de kom med i säsongens fjärde lag

LÄS MER: Veckans Lag #43 – de kom med i säsongens femte lag

LÄS MER: Veckans Lag #44 – de kom med i säsongens sjätte lag

LÄS MER: Veckans Lag #45 – de kom med i säsongens sjunde lag

LÄS MER: Veckans Lag #46 – de kom med i säsongens åttonde  lag

LÄS MER: Veckans Lag #47 – de kom med i säsongens nionde lag

LÄS MER: Veckans Lag #48 – de kom med i säsongens tionde lag

LÄS MER: Veckans Lag #49 – de kom med i säsongens elfte lag

LÄS MER: Veckans Lag #53 – de kom med i säsongens tolfte lag

LÄS MER: Veckans Lag #1 – de kom med i säsongens trettonde lag

LÄS MER: Veckans Lag #2 – de kom med i säsongens fjortonde  lag

LÄS MER: Veckans Lag #3 – de kom med i säsongens femtonde  lag

LÄS MER: Veckans Lag #4 – de kom med i säsongens sextonde  lag

LÄS MER: Veckans Lag #5 – de kom med i säsongens sjuttonde  lag

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM  * Coola listor * Se höjdpunkter 

Superguide – slutspelet i Hockeyettan våren 2024 * Så här går det till * Då avgöras slutspelsvalen * Alla matchdatumen