Veckans Lag #11 – expertens val * ”En artist när han är på rätt humör” * Kommentarer om alla spelare * ”Stekhet när det verkligen gäller”

Slutspel och kvalserier och oerhört tätt med matcher den här tiden på året.

Så vilka spelare stack ut lite extra förra veckan?

Det är dags för Veckans Lag i Hockeyettan igen.

Här är experten Mikael Mjörnbergs val #11.

TV: SE SLUTSPELET HÄR  * HOCKEYETTAN PLAY * EXPRESSEN.SE

 

Fullt blås med en avgörande kvartsfinal förra onsdagen, dubbla semifinaler lördag/söndag – och så dessutom fyra kvalserier som också matchat tätt.

Inte lätt att välja ut sex spelare där inte, men Mikael Mjörnberg har såklart gjort ett försök.

Här är hans val.

Här är Veckans Lag (vecka 11) med kommentarer om alla utvalda spelare.

MÅLVAKT:

* John Westermark, Piteå

Efter en smärre lagkollaps i match ett fick rutinerade Westermark möjligheten att kliva in mellan Piteå-stolparna till match två i det heta rivalmötet med Boden och det skulle visa sig vara ett genidrag av tränaren Mikael Aaro. Utan 30-åringens storspel hade det med största sannolikhet varit 2-0 i matcher till Boden snarare än de 1-1 som nu är ställningen. Ingen kan med särskilt mycket trovärdighet påstå något annat än att det var Boden som dominerade förlängningsspelet som Piteå avgjorde i den sjätte perioden, men Westermark stod pall och motade allt. Det var precis en sådan insats som behövs i slutspelsmatcher.

Westermark. FOTO: OLIVER ÅSTRÖM

BACKAR:

* Lucas Torstensson, Hudiksvall

Hudiksvall fick slutligen kliva in i slutspelet när semifinalerna drog igång och det kan knappast råda någon tvekan kring att Torstensson varit spelsugen. Sekvensen när han öppnade målskyttet i match ett och fullständigt lurade fillingarna av en stötande Tranås-back och sen skickade upp pucken i krysset är highlights-material av den högre skolan och även i match två var den offensivt lagde backen inblandad i mycket av det spännande som hände kring Hudiksvall i anfallszon. Det är en artist när han är på rätt humör. 

Torstensson. FOTO: FLYWOOD STUDIO

* Martin Fransson, Karlskrona

Det har blivit några misstag, men slår man ut dem på den istid som Fransson loggar för Karlskrona är de försvinnande få. 25-åringen får enormt stort förtroende av tränare Magnus Sundquist och är inblandad i det bästa Karlskrona åstadkommer så väl offensivt som defensivt. En jätte (inte bara fysiskt) som aldrig tycks sluta växa upp och som är med och fightas om titeln som säsongens bästa back i Hockeyettan. Att han dundrade in mål i båda de två första semifinalerna mot Halmstad Hammers är ingen slump.

Fransson. FOTO: LEIF HELLERIN

FORWARDS:

an>

* Filip Cruseman, Karlskrona

Definitionen av ”slutspelsspelare” är de där herrarna som bara blir bättre och bättre ju mer matcherna gäller och i den kategorin kan vi definitivt sortera in rutinerade Cruseman. 33-åringen har bara blivit bättre och bättre sedan slutspelet rullade igång och när Visby/Roma skickades på semester i den femte och avgörande kvartsfinalen var han abnormt bra. Inte bara för att han visade vägen med matchens två första mål, utan för hela hans uppenbarelse. Det sprutade energi och gick inte att ta pucken av karln. Att han sedan höll sig framme och avgjorde i sudden borta mot Halmstad i semifinal två understryker bara det där att han är de stora matchernas man ytterligare.

Cruseman. FOTO: LEIF HELLERIN

* Nicklas Nousiainen, Brödernas/Väsby

Jämfört med fjolåret har finländarens poängskörd varit ganska modest den här säsongen, men den gångna veckan klev Nousiainen fram och växlade upp tillsammans med laget. Han gjorde två av målen när Mariestad pulvriserades i den femte och avgörande kvartsfinalen och höll sig sedan framme med sin målfarliga klubba i båda semifinalmatcherna borta mot Lindlöven. Av bara farten blev två av hans mål den gångna veckan noterade som matchavgörande. Den kloke centern har vaknat till liv vid exakt rätt tillfälle. 

Nousiainen. FOTO: ERIK KRUSE

* William Otter, Surahammar

Den store forwarden är inte den som brukar göra särskilt mycket poäng och knappast den som förväntas sköta leveransen för Surahammar, men han har uppenbarligen karaktär och är på god väg att skjuta sitt Surahammar kvar i Hockeyettan. Hemma mot rivalen Arboga sköt han det avgörande målet i sudden, det följde han upp med två mål mot Malung och när kvalserien vände med hemmamatch mot masarna satte han så väl en sen kvittering som hängde den avgörande straffen. Fem mål den gångna veckan således och Otter har avgjort tre raka kvalmatcher. Snacka om att kliva fram som stekhet när det verkligen gäller.

Otter. FOTO: OLIVER ÅSTRÖM

OMNÄMNANDE:

* Axel Olsson, Hudiksvall

När man tittar på Hudiksvalls häftiga offensiva garde där det trollas med puck och spelare som Alexander Bjurström och Christoffer Jansson hänger upp puckar i yttersta maskan är det på sin plats att påpeka att det matchavgörande målet i båda semifinalmatcherna mot Tranås har skjutits av gnuggaren Axel Olsson. Spelaren som av de som kan hockey beskrivits som ”den perfekte fjärdecentern”. En kille som plockats tillbaka till Hudiksvall för att stänga ner motståndare, vara jobbig att möta och tugga tid som inte mynnar ut i så mycket annat än att motståndarna inte kommer till chanser. Att en sådan kille kliver fram som matchhjälte när det gäller som mest förtjänar ett omnämnande.

ARKIV: ALLA VECKANS LAG 2023/24

LÄS MER: Veckans Lag #39 – de kom med i säsongens första lag

LÄS MER: Veckans Lag #40 – de kom med i säsongens andra lag

LÄS MER: Veckans Lag #41 – de kom med i säsongens tredje lag

LÄS MER: Veckans Lag #42 – de kom med i säsongens fjärde lag

LÄS MER: Veckans Lag #43 – de kom med i säsongens femte lag

LÄS MER: Veckans Lag #44 – de kom med i säsongens sjätte lag

LÄS MER: Veckans Lag #45 – de kom med i säsongens sjunde lag

LÄS MER: Veckans Lag #46 – de kom med i säsongens åttonde  lag

LÄS MER: Veckans Lag #47 – de kom med i säsongens nionde lag

LÄS MER: Veckans Lag #48 – de kom med i säsongens tionde lag

LÄS MER: Veckans Lag #49 – de kom med i säsongens elfte lag

LÄS MER: Veckans Lag #53 – de kom med i säsongens tolfte lag

LÄS MER: Veckans Lag #1 – de kom med i säsongens trettonde lag

LÄS MER: Veckans Lag #2 – de kom med i säsongens fjortonde  lag

LÄS MER: Veckans Lag #3 – de kom med i säsongens femtonde  lag

LÄS MER: Veckans Lag #4 – de kom med i säsongens sextonde  lag

LÄS MER: Veckans Lag #5 – de kom med i säsongens sjuttonde  lag

LÄS MER: Veckans Lag #6 – de kom med i säsongens artonde lag

LÄS MER: Veckans Lag #7 – de kom med i säsongens nittonde lag

LÄS MER: Veckans Lag #8 – de kom med i säsongens tjugonde lag

LÄS MER: Veckans Lag #9 – de kom med i säsongens tjugoförsta lag

LÄS MER: Veckans Lag #10 – de kom med i säsongens tjugoandra lag

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM  * Coola listor * Se höjdpunkter